Volledig scherm
In de hal van het gemeentehuis in Kampen, voor aanvang raadsvergadering, klonk het protestlied van werkgroep Zwartendijk en tegenstanders van de bypass. © Archieffoto Freddy Schinkel

Historische avond voor Kampen is geen moment spannend

Terugblik 2013Het is mei 2013 en Het Reevediep kan worden aangelegd. In een drukbezochte gemeenteraadsvergadering stemde een meerderheid in met het ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Het ‘bypassdorp’ Reeve blijft ook in leven. In 2016 wordt een definitief besluit over de bouw van de 1300 woningen genomen.

Volgens verwachting stemden coalitiepartijen CDA, PvdA, VVD en ChristenUnie in met het voorstel. De voltallige oppositie was tegen. Een GroenLinks-amendement om eigenlijk alle besluiten van tafel te halen, werd door de fractie ingetrokken voor erover kon worden gestemd.

‘Stuur bij!’

De Stichting Werkgroep Zwartendijk heeft jarenlang gestreden tegen de bypass en tegen woningbouw aan de westkant van de Zwartendijk. Leden van de groep en leden van oppositiepartijen heetten college, raadsleden en publiek gisteravond welkom met het lied ‘Kampen, stuur bij!’, om het standpunt van de werkgroep nog eens te laten horen.

De duiding ‘rituele dans’ van D66'er Pascal Jacobs na afloop van de vergadering was misschien wel het meest treffend. Zelfs de door de oppositie aangevraagde hoofdelijke stemming leidde niet tot de door hen gehoopte ‘close call’; met zeventien stemmen voor en dertien tegen gaat Kampen verder met het enorme woningbouwproject Reeve.

Ingegrepen

De Kamper gemeenteraad en betrokken inwoners hebben jarenlang naar deze vergadering toegeleefd. Met het aangenomen ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid ligt immers de weg vrij voor de aanleg van het Reevediep, de blauwe bypass die de IJssel bij hoogwater ontlast. Toch draaide het hier in feite allang niet meer om. Die bypass zou er toch wel komen, was het bestemmingsplan nu afgewezen dan zouden Rijk en provincie wel hebben ingegrepen. 

Nee, het was het nieuwe dorp Reeve dat de plaatselijke politiek volkomen verdeelde. Hoe kun je in deze moeilijke tijd met een woningmarkt die op slot zit nou verder gaan met de bouw van 1.300 woningen, betoogt de voltallige oppositie. Maar ja, stap je er nu uit dan ben je als gemeente bijna dertig miljoen euro kwijt, terwijl Reeve bij een aangetrokken woningmarkt in de toekomst quitte draait, wierp de coalitie tegen.

Winst of verlies?

Het nu genomen besluit betekent niet meteen een keiharde winst voor de coalitie of een puur verlies voor de oppositie. Het project wordt drie jaar lang zo goed als stil gezet en pas in 2016 neemt de dan zittende gemeenteraad het zogeheten ‘go/no go-besluit’.