Volledig scherm
Koning Willem-Alexander opent vandaag hoogwatergeul Het Reevediep bij Kampen. © ANP

Koning Willem-Alexander opent vanochtend veelbesproken bypass bij Kampen

Hoog bezoek in Kampen. Koning Willem-Alexander neemt vandaag hoogwatergeul Het Reevediep in gebruik. Er is bijna vier jaar lang gewerkt aan de bypass.

De koning komt om 10.00 uur aan op Kamperveen. In het verenigingsgebouw krijgt hij uitleg over het project Ruimte voor de Rivier en spreekt hij met betrokkenen. 

Daarna gaat het gezelschap, afhankelijk van het weer, naar de Nieuwendijkerbrug. Hier bekijken zij het uitzicht op de bypass en is de oplevering van alle 34 landelijke Ruimte voor de Rivier-projecten, die in totaal 2,3 miljard euro kostten. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vergezelt de koning.

Volledig scherm
De Nieuwendijkerbrug over de bypass bij Kampen, met zicht richting het Drontermeer. © Foto Freddy Schinkel

Sluisdeuren

Op oplevering van Het Reevediep wordt rond 10.45 uur gevierd bij de sluis naast de Kamperstraatweg. De koning geeft de opdracht om voor het eerst de deuren te openen, zodat een schip vanaf de IJssel de bypass in kan varen.

Bij de sluis ontvangt koning Willem-Alexander het boek 'Deining in de IJsseldelta'. Het boek is geschreven door Zwollenaar Joep Boerboom. Hij beschrijft stap voor stap hoe de plannen voor een bypass in de afgelopen jaren leidden tot het voltooien van de hoogwatergeul. En welke spanningen dat met zich meebracht.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)