Volledig scherm
Staatssecretaris Joop Atsma was ook in 2011 op bezoek in Kampen. Hij kreeg tekst en uitleg over de geplande bypass. Foto: Sacha Wunderink

Kwart miljard voor het Reevediep

KAMPEN - De bypass bij Kampen gaat vanaf nu door het leven als het Reevediep. Met de aanleg ervan en de bijhorende gebiedsontwikkeling is ruim 300 miljoen euro gemoeid.

Staatssecretaris Joop Atsma onthulde maandag de nieuwe naam. Het was meteen zijn laatste handeling als CDA-bewindsman. De waterportefeuille is voortaan in handen van minister Melanie Schultz van Haegen.

Afgelopen zomer gaf Atsma met zijn handtekening groen licht voor de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, waaronder het Reevediep en de zomerbedverlaging van de rivier vallen. Het is het laatste grote project binnen 'Ruimte voor de Rivier' dat nu kan worden uitgevoerd. Landelijk wordt volgens Atsma de veiligheid van vier miljoen mensen rond rivieren verhoogd. Met de verschillende projecten is 2,3 miljard euro gemoeid.

Een kwart miljard is bestemd voor de bypass bij Kampen, die bij hoogwater de IJssel moet ontlasten. Regionale overheden leggen negentig miljoen euro bij, wat de totale investering op zo'n 330 miljoen euro brengt. Atsma drukte de bestuurders gisteren op het hart alle middelen ook echt te gebruiken, met de opmerkelijke uitspraak: "Laat geen cent overblijven."

De nieuwe naam werd maandagochtend aan de Kamperstraatweg tussen Kampen en De Zande onthuld door Atsma en Overijsselse gedeputeerden Theo Rietkerk en Bert Boerman. Op een informatiepaneel op de plek waar nu nog koeien grazen, maar over een paar jaar het Reevediep ligt, kunnen passanten lezen over de ontwikkelingen. De naam Reevediep sluit aan bij bestaande wateren rond Kampen: Ganzendiep, Noorderdiep, Zuiderdiep en Kattendiep, maar ook Nieuwe Reve en Buiten Reve. Het geplande 'bypassdorp' - dat inmiddels door de gemeente Kampen op de lange baan is geschoven - gaat De Reeve heten.