Volledig scherm
Het Drontermeer heeft er drie nieuwe rieteilandjes bij. Daarnaast is een extra geul en een nieuwe rietkraag aangelegd. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het vaarverbod in de hoogwatergeul bij Kampen wordt opgeheven. © Ruimte voor de Rivier

Nieuwe rieteilanden in Reevediep klaar voor start broedseizoen

VideoDrie nieuwe rieteilanden, een rietkraag en een extra geul. Het Drontermeer heeft er extra natuur bij. Dit alles voor opheffing van het vaarverbod in hoogwatergeul Het Reevediep bij Kampen.

Het is aannemerscombinatie Isala delta gelukt om de klus voor 1 maart te klaren. Dan begint het broedseizoen van beschermde vogels in het gebied, zoals de Roerdomp en de Grote karekiet. De aannemer had ontheffing gekregen om langer te mogen doorwerken in het gebied. Hiervan wordt geen gebruik gemaakt. Over het toekennen van deze ontheffing is dinsdag een zitting bij de Raad van State. Het is onduidelijk of deze doorgaat.

Vaarverbod

De nieuwe natuur wordt aangelegd om het leefgebied van de Roerdomp en de Grote Karekiet te beschermen. Beide vogelsoorten leven langs het Drontermeer. Maar de vaargeul van het Reevediep doorsnijdt hun natuurlijke habitat. Met name het gebied waarin de Roerdomp naar voedsel zoekt. Als compensatie werd even verderop een 8 hectare groot rietland aangelegd. Dat is geen oplossing, vond de Natuurvereniging IJsseldelta drie jaar geleden. Zeker als in de toekomst zo'n 12.000 vaarbewegingen in het gebied plaatsvinden. De Raad van State gaf ze gelijk en legde een vaarverbod op over een afstand van 150 meter in de monding van het Reevediep in het Drontermeer.