Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen (rechts) tijdens haar bezoek aan Het Reevediep in februari 2018. © Foto Freddy Schinkel

Plan voor bypass bij Kampen al eeuwenoud

TerugblikWas het in 1821 of in 1851? Feit is dat de plannen voor een bypass bij Kampen al eeuwenoud zijn. En in 2019 realiteit zijn geworden.

,,De Eerste Riviercommissie onder koning Willem I adviseerde in 1821 bij Kampen 2 ‘overlaten’ te graven: 1 van de IJssel naar de Zuiderzee en1 langs de bocht in de IJssel bij Wilsum", zei minister Cora van Nieuwenhuizen toen zij vorig jaar Het Reevediep bezocht. ,,Ik weet niet precies wat hen heeft weerhouden, maar laten we vaststellen dat het idee van het Reevediep vele vaders heeft. Zo gaat dat bij een goed idee…”

Bureaula

Want: Baron Sloet van de Beele zette in 1851 de eerste strepen op papier voor de aanleg van een ‘groene rivier’ van de IJssel naar de Zuiderzee bij Kampen. Het plan verdween aanvankelijk in een bureaula, tot Sloets zoon het er in 1861 uithaalde en het publiceerde. In een redactionele noot voegde hij aan het artikel toe dat de plannen van zijn vader vroeg of laat wel ingang zouden vinden en ‘op deze of gene manier gewijzigd’ zouden worden verwezenlijkt. Anderhalve eeuw later lijkt zijn zoon gelijk te krijgen.

Quote

Laten we vaststel­len dat Het Reevediep vele vaders heeft

Cora van Nieuwenhuizen, Minister

Het plan van Sloet staat beschreven in ‘Zeven eeuwen werken met water’ van Wim Coster uit 2008. De historicus en medewerker van het Historisch Centrum Overijssel dook in opdracht van Waterschap Groot Salland (Nu Drents Overijsselse Delta, red) in de archieven. Hij ‘hertaalde’ verschillende originele bronnen, zodat de teksten ook voor de hedendaagse lezer te begrijpen zijn.