‘Moordverdachte Lelystad is ex-tbs’er’

videoDe 48-jarige verdachte die maandagmiddag is opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op een 72-jarige man in Lelystad zou een ex-tbs’er zijn die al eerder de fout in is gegaan. Dat meldt De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie wil hier niets over zeggen. 

,,Dat bericht in De Telegraaf komt niet van ons’’, zegt persvoorlichter Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. ,,Wij doen geen mededelingen over achtergronden van verdachten.’’ Ook de politie Midden-Nederland doet geen uitspraken hierover. Volgens De Telegraaf gaat het om de 48-jarige Jan van K. die eerder langdurig met tbs is behandeld. Hij zou al eens de fout in zijn gegaan tijdens een proefverlof uit de Van Mesdagkliniek in Groningen nadat hij ook al tbs had gekregen voor een moordpoging.

Moordpoging

De officier van justitie sprak in 2005 bij zijn veroordeling voor een nieuwe moordpoging van een ‘evidente inschattingsfout’, aldus De Telegraaf. Hij had zijn behandelaars om de tuin geleid. De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. ,,Op enig moment kunnen we meer informatie over deze zaak naar buiten brengen’’, zegt Hallebeek. Wanneer dat is, kan ze niet aangeven. 

Onderzoek

Afgelopen zondag kreeg de politie een melding van een mogelijk misdrijf in Lelystad. Pas dinsdag kwam dit naar buiten. De politie gaat uit van een misdrijf en heeft een team van rechercheurs opgericht dat onderzoek doet naar de omstandigheden rond het overlijden van de man. In dat onderzoek kwam de 48-jarige man uit Lelystad naar voren. Hij is maandag aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de dood van de bewoner van de woning aan de Rode Klif. 

De Rode Klif in Lelystad.
Volledig scherm
De Rode Klif in Lelystad. © Jaap Selles

Flevoland