Volledig scherm
De 72-jarige man werd dood gevonden in een appartement op de derde verdieping. © Paolo Laconi

Verdachte van moord op 72-jarige man in Lelystad blijft langer in de cel

De verdachte van de moord op een 72-jarige man in Lelystad blijft in ieder geval nog 14 dagen in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald.

De officier van justitie wilde de man langer in voorarrest houden en heeft de rechter-commissaris om een zogenoemd bevel tot bewaring gevraagd. Die oordeelde donderdag dat er voldoende verdenkingen en gronden zijn om de man langer vast te houden.

Aangehouden

De 48-jarige verdachte – een man uit Lelystad – werd afgelopen maandag aangehouden. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de moord op een 72-jarige bewoner van appartementencomplex Het Rode Klif in Lelystad. Een tip leidde de politie zondag naar zijn woning waar hij dood werd gevonden. De politie vermoedt dat de man al in het paasweekend is vermoord. Waarschijnlijk heeft hij een week dood in huis gelegen.

Ex-tbs’er

De verdachte is volgens de Telegraaf ex-tbs’er Jan van K. Die kreeg zowel in 1993 als in 2005 tbs opgelegd. In beide gevallen na een moordpoging, zo blijkt uit oude vonnissen. Hoe lang hij op vrije voeten was is onduidelijk. Volgens de Telegraaf gaat het om een roofmoord; er zou een paar duizend euro aan contant geld in het appartement hebben gelegen.

Woensdag werd een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 35-jarige man uit Almere. Ook hij zou een tbs-verleden hebben. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland. Die beslist of hij langer vast blijft zitten. Politie en OM willen niet bevestigen dat beide verdachten een tbs’verleden hebben.

Niks gezien

Buren van de vermoorde man hebben niks gezien of gehoord wat wijst op een misdrijf. Velen kenden het slachtoffer amper. Hij woonde alleen en leidde een teruggetrokken leven.

Volledig scherm
Appartementencomplex Het Rode Klif in Lelystad. © Paolo Laconi

Flevoland