Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Drie heftige beklimmingen in de Vuelta voor de laatste rustdag

De laatste rustdag van de Vuelta valt dit jaar niet op maandag, maar op dinsdag. De zestiende etappe brengt het peloton vandaag in een ruim 144 kilometer lange rit van Pravia naar Alto de la Cubilla, waar een aankomst bergop wacht. Op dat moment hebben de renners al twee beklimmingen moeten overleven. 

Na vijftig kilometer komen de renners de Puerto de San Lorenzo tegen, de eerste klim van de koers. Een tien kilometer lange klim van de eerste categorie met een stijgingspercentage van 8,5 procent. Tijd om uit te rusten is er nauwelijks, want na de afdaling wacht vrijwel direct de volgende beklimming: de Alto de la Cobertoria, een klim van de eerste categorie met een stijgingspercentage van 8,2 procent.

Volledig scherm
Etappe zestien van de Vuelta. © Vuelta

In de verte kunnen de renners de Alto de la Cubilla dan al zien liggen, de berg waar ook de finish zich bevindt. Na ruim 126 kilometer beginnen de renners aan de bijna 18 kilometer lange beklimming. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent mag je dit een loodzware aankomst noemen.

Volhouden

Voor Roglic, leider van het algemeen klassement, is het de eerste van drie bergetappes waar hij de concurrenten van zich af moet zien te houden. De voornaamste uitdagers van de Sloveen van Jumbo-Visma zijn Alejandro Valverde en Tadej Pogacar, de nummer twee en drie van het algemeen klassement. Voorafgaand aan de zestiende etappe bedraagt de voorsprong van Roglic op Valverde bijna tweeënhalve minuut, het verschil met Pogacar is zelfs bijna vier minuten. 

  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!