Gökmen Tanis (37) stond eerder terecht voor verkrachting

videoDe politie is op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis in verband met de schietpartij vanmorgen in een tram in Utrecht. Tanis is geboren in Turkije en is sinds 2012 een bekende van politie en justitie. 

Op 4 maart van dit jaar moest hij zich nog voor de rechter in Utrecht verantwoorden in verband met een verkrachtingszaak. Hij zou zijn slachtoffer meermalen hebben verkracht. Ook zou hij hebben gedreigd haar huis in de brand te steken en zou hij haar in haar gezicht hebben geslagen. 

Hij zag al eerder een politiebureau van binnen. Zo werd hij in 2013 verdacht van een poging doodslag. Toen schoot hij bij een flat op straat met een vuurwapen. 

De afgelopen jaren werd hij verdacht van een poging inbraak in een vrachtauto, zou hij een winkeldiefstal hebben gepleegd, beledigde en bedreigde hij een een agent door hem in het gezicht te spugen en zou hij dronken in een auto hebben gereden. Ook moest hij zich bij de rechter verantwoorden voor een poging winkeldiefstal, het vernielen van een ruit en stond hij terecht voor het helen van navigatiesystemen.

Drie doden en negen gewonden

De politie heeft via Twitter een foto van Tanis verspreid. De politie verzoekt iedereen om de man niet zelf te benaderen, maar direct de opsporingstiplijn te bellen (0800-6070).

Bij de schietpartij in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn vanmorgen drie doden en negen gewonden gevallen. Drie van van de negen gewonden zijn er ernstig aan toe. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen bekendgemaakt. ,,We gaan uit van een terroristisch motief”, aldus van Zanen. Er is een grote politiemacht op de been. 

Volgens een ooggetuige richtte de dader zich op één persoon. ,,Hij mikte op die mensen die die vrouw probeerde te helpen", aldus de 21-jarige Niels die in de tram zat waar Tanis begon te schieten. 

Op meerdere plaatsen in het land worden plekken extra bewaakt of gesloten. Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is verhoogd naar niveau 5. Dat is het hoogste niveau. 

Heb je tips over deze zaak, dan komen we graag met je in contact. Gebruik onze WhatsApp-tiplijn 06-11568540 of mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

Volledig scherm
  1. LIVE | Geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’, dodental VS stijgt weer

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.