Doden door ongeluk op A1 bij Deventer zijn vier jonge mannen

video & updateDe vier personen die vanochtend om het leven zijn gekomen door een ernstig ongeluk op de A1 bij Deventer zijn allemaal mannen van begin twintig. Dat maakte de politie zojuist bekend. 

Het eenzijdige ongeval gebeurde even voor 06.00 uur op de weg richting Apeldoorn. De auto raakte van de weg en botste in de berm op de metalen constructie waar matrixborden aan hangen. Het voertuig vloog vervolgens in brand. Geen van de inzittenden overleefden het ongeluk.

De precieze identiteit meldt de politie vandaag niet ‘in verband met het onderzoek dat nog loopt en uit medeleven met de nabestaanden’.  Een woordvoerder spreekt van ‘een afschuwelijk en traumatisch ongeval’. 

Onder de slachtoffers zouden één of meerdere leden van voetbalclub Columbia uit Apeldoorn zijn. De club heeft in elk geval al haar wedstrijden voor vandaag afgelast. De club komt later vandaag met meer informatie.

Onderzoek
De weg richting Apeldoorn werd direct afgesloten voor politieonderzoek. Er werden schermen geplaatst om het autowrak aan het zicht te onttrekken. 

Verkeer richting Apeldoorn werd omgeleid via Almelo/Zwolle en verkeer richting Arnhem kon het beste via Enschede rijden. Even voor 8.30 uur werden twee van de drie rijstroken weer vrijgegeven. De afrit Deventer-Centrum en de rechter rijbaan werden om 11.25 uur weer opengesteld. 

Later op de dag zullen hulpdiensten de bodem nog saneren. De afrit gaat dan weer even dicht.

Een auto reed tegen een constructie met matrixborden langs de snelweg bij Deventer.
Volledig scherm
Een auto reed tegen een constructie met matrixborden langs de snelweg bij Deventer. © ANP

Staphorst

Opvallend is dat het eerder deze ochtend op vergelijkbare wijze mis ging op de A28 bij Staphorst. Ook daar schoot een auto van de weg en kwam tegen de paal van een portaal tot stilstand. Bij dit ongeluk kwam een 19-jarige vrouw uit Deventer om het leven. Waarnemend burgemeester König van Deventer laat weten geschokt te zijn over beide ongelukken. ,,Vijf jonge levens op één dag, niet te bevatten. Ik leef mee met de nabestaanden.” 

Ook langs de A28 bij Staphorst botste een auto tegen een portaal.
Volledig scherm
Ook langs de A28 bij Staphorst botste een auto tegen een portaal. © Harm Meter / Persbureau Meter

Cijfers

Vorige week presenteerden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat de verkeersdodencijfers van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het aantal doden op Nederlandse wegen hard stijgt. Vorig jaar kwamen 678 personen om in het verkeer. Een stijging van 11 procent ten opzichte van 2017: 65 doden meer. Dat percentage is de sterkste toename sinds 1989. In het Stentorgebied blijkt de A1 tot nog toe het dodelijkst. Daar vielen eerder bij ongelukken bij Rijssen (9 januari) en Lochem (7 april) twee doden. 

  1. LIVE | Eerste theater voorstellingen met publiek op podium,  burgemeester Apeldoorn positief over eerste terrasdag

    LIVE | Eerste theater voorstel­lin­gen met publiek op podium, burgemees­ter Apeldoorn positief over eerste terrasdag

    Het is 1 juni en om klokslag 12.00 uur gingen de terrassen en musea weer open. Veel mensen stonden rond het middaguur al te wachten langs de stoeltjes en terrastafeltjes en er werd massaal afgeteld. Na de heropening ontstonden wachtrijen, maar werd er ook als vanouds weer genoten van een heerlijk drankje. Bij recreatieplassen en langs de IJssel was het ook druk. Op sommigen plekken werd het zelfs te druk en dus werden parkeerplaatsen afgesloten bij enkele recreatieplassen. Hoe verloopt deze veelbesproken 1 juni verder? Mis niets in ons liveblog.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer