Volledig scherm
De plek waar het lichaam werd gevonden in Oene. Inzet: de 18-jarige Loes uit Epe © Floris Brandriet / Privéfoto

‘De stilte toen het lichaam werd gevonden, zal ik niet snel vergeten’

Achter het VerhaalHet Gelderse dorp Epe is over het algemeen vrij gemoedelijk en dus hakte het nieuws over de vermissing van de 18-jarige Loes, en later de vondst van haar stoffelijk overschot er behoorlijk in. Floris Brandriet was tijdens het weekend van de vermissing begin juli de dienstdoende verslaggever. Hij blikt terug op hoe hij, en met hem een aantal collega’s, te werk ging. En op het moment dat het lichaam van de vermiste Loes werd gevonden. ,,Die stilte op dat moment maakte wel indruk op mij.”

Ernst van de situatie

Floris had op het moment dat de vermissing gemeld werd weekenddienst. In de loop van de zaterdag werd Loes als vermist opgegeven. Ze was na een feestje niet thuisgekomen. Het eerste nieuwsbericht werd in Zwolle door de nieuwsdienst getikt. ‘s Avonds werden de signalen steeds alarmerender. De volgende ochtend kwam een grootscheepse zoekactie op gang. Genoeg reden voor de verslaggever om naar Epe af te reizen. ,,Bij een vermissing is het altijd nog maar de vraag wat de politie doet. Mensen mogen zelf kiezen uit beeld te verdwijnen”, legt Floris uit. ,,Het feit dat ze met meerdere politiewagens en zelfs een helikopter aan het zoeken waren, gaf wel de ernst van de situatie aan.”

Voorzichtig zijn met wat je opschrijft

Volledig scherm
De vindplaats van het lichaam in Nijbroek. Het lichaam werd gevonden tijdens de zoektocht naar de vermiste Loes (18) uit Epe. © News United / Stefan Verkerk

De politie wist op dat moment nog vrij weinig en kon dus ook niet veel vertellen. Op zoek naar informatie ging Floris langs bij buurtbewoners, naar de feestlocatie en sprak met mensen die aan het zoeken waren. ,,Het was best opvallend hoeveel mensen er waren. En ze kwamen van heinde en verre, mensen die haar totaal niet kenden. Ik sprak een echtpaar uit Terwolde, die bij het horen van het nieuws moesten denken aan hun eigen kinderen. Iedereen daar had het gevoel dat ze iets moesten doen. Er waren ook veel jongeren. Op zo’n moment hoor je veel verschillende dingen. Loes zou overstuur zijn geweest, met iemand zijn vertrokken. Dat moet je wel filteren en voorzichtig zijn met wat je opschrijft.”

Verschillende invalshoeken

Omdat de situatie erom vroeg, kreeg Floris op een gegeven moment hulp van collega Niek Megens, die onder meer naar de korfbalvereniging van Loes ging. Om goed met de redactie te kunnen overleggen, werd er een speciale WhatsApp-groep aangemaakt om de lijntjes kort te houden. ,,Daarin konden instructies, vragen, informatie en bijvoorbeeld foto’s en filmpjes gedeeld worden. We hebben toen ook een live-blog opgezet waarin we minutieus informatie konden delen. Het was wel mooi om te zien dat de mensen die ik sprak tegelijkertijd ook de Stentor-app gebruikten om informatie in te winnen. De bezoekersaantallen van de site en de app dat weekend waren volgens mij de hoogste ooit.”

Op dat moment was er nog steeds sprake van een vermissing. Het laatste teken van leven van Loes was het gebruik van haar telefoon, ergens in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zondagmiddag werd het stoffelijk overschot van Loes uiteindelijk gevonden in een sloot. ,,De weg was afgezet en er stond een grote groep mensen omheen. Je weet nog niet zeker dat zij het ook daadwerkelijk is. En tegelijkertijd ook wel. Het was op dat moment zo angstig stil. Dat maakte wel diep indruk op mij. Je weet ook nog niet hoe ze om het leven is gekomen. Door een misdrijf of een ongeluk. De officiële bevestiging dat het om Loes ging en dat het een noodlottig betrof kwam pas rond middernacht. Dat komt dan wel even binnen, maar eigenlijk wist je het natuurlijk al.”

Hoe ga je om met zulk heftig nieuws? 

Het is een vraag die Floris nadien vaker is gesteld. Hoe ga je met zulk heftig nieuws om? Maar de verslaggever, zelf ook vader, kon er professioneel mee omgaan. ,,Op het moment zelf zit je in een soort flow en doe je gewoon je werk. Ik kon de knop redelijk makkelijk omzetten. Maar omdat je zelf kinderen hebt, besef je wel dat zoiets het ergste is dat je kan overkomen.”

Er is contact geweest met de vader van Loes, maar al snel werd duidelijk dat een verhaal met hem te gevoelig lag. ,,Dat snap ik ook wel. Op zich wil je graag een reactie of bevestiging van de familie hebben, maar het was begrijpelijk dat de familie iets anders aan het hoofd had. Uiteindelijk hebben we veel contact gehad met mensen van de korfbalvereniging en ook de burgemeester kwam nog met een reactie. En de familie publiceerde ook nog een reactie op Facebook. We hebben het onderwerp denk ik volledig en respectvol gecoverd.”

Samenwerken

Floris vindt het mooi dat hij dat niet helemaal alleen moest doen. Hij werd bijgestaan door collega’s aan het bureau, een tweede verslaggever werd ter versterking ‘ingevlogen’ en een collega van De Gelderlander haalde een reactie van de politie in Arnhem (daar kwam de bevestiging dat het inderdaad om Loes ging en dat ze door een ongeluk om het leven was gekomen). Ook kon Floris foto’s, tweets en video’s gedurende de dag kwijt in het liveblog. ,,Ik ben de volgende dag zelfs nog live in de Ochtendshow To Go geweest, telefonisch. Al met al hebben we heel snel kunnen schakelen en het nieuws heel multimediaal kunnen brengen. Het feit dat het in de ochtendshow aan bod kwam, geeft wel aan wat voor een impact dit soort nieuws maakt. Zeker in een dorp als Epe is dit een gebeurtenis die nog lang herinnerd zal worden.”