Volledig scherm
Ömer Dogan Jeroen van Beek Brandon Leatemia Damian Echter: de voetbalvrienden kwamen om bij een noodlottig ongeval op de A1 bij Deventer © FOTO HISSINK

Hoe we met een portret de vier omgekomen voetbalvrienden een laatst eer hebben bewezen

Achter het VerhaalDe Stentor-redactie in Apeldoorn had dit jaar onder meer een zware dobber aan de nationale Sinterklaasintocht en de pietendiscussie daaromheen. Maar het fatale ongeluk op de A1 bij Deventer, waarbij vier voetbalvrienden uit Apeldoorn op tweede Paasdag om het leven kwamen, was misschien wel het heftigste nieuws wat ze te verwerken kregen. Verslaggever Arnoud Heins blikt terug op deze tragedie en hoe die op de redactie is benaderd.

Heins herinnert het zich nog goed. Hij had er net een vrij paasweekend op zitten. Op maandag, tweede paasdag ging hij voorzichtig het nieuws weer een beetje bijhouden. Op Twitter las hij over het ongeluk. Toen duidelijk werd dat het om vier jongens uit Apeldoorn ging, sprongen de journalistieke antennes wel aan.

Fatale auto-ongeluk 

Brandon Leatemia, Damian Echter, Ömer Dogan en Jeroen van Beek uit Apeldoorn kwamen terug van een feestje in Enschede. Een kwartiertje van huis sloeg het noodlot toe. Het eenzijdige ongeval gebeurde maandagochtend 22 april iets voor 6.00 uur. De auto raakte van de weg en botste in de berm op de metalen constructie waar matrixborden aan hangen. Het voertuig vloog vervolgens in brand. De vier inzittenden overleefden het ongeluk niet. De oorzaak van het ongeluk, en wie er bijvoorbeeld achter het stuur zat, kon niet meer worden achterhaald.

Volledig scherm
DEVENTER - DS-2019-3615 - BLOEMEN OP PLEK VAN ONGELUK A1 WAARBIJ 4 PERSONEN ZIJN OMGEKOMEN © FOTO HISSINK

Als sportverslaggever kom je dichtbij de nabestaanden

Gezien zijn verleden als sportverslaggever, en dus de connecties bij de plaatselijke voetbalclubs, werd Heins, samen met college André Valkeman, op dit onderwerp gezet. ,,Samen met onze chef en de nieuwschef in Zwolle hebben we goed overlegd hoe we dit gingen aanpakken”, vertelt Heins. ,,Je moet hier natuurlijk mee uitpakken, maar je wil dat op een eerbiedige manier doen. Je kan niet lomp gaan wroeten. Mijn collega André heeft contact proberen te leggen met de nabestaanden. Ik hoorde dat er bij Columbia een herdenking zou zijn. In principe wilden we daar natuurlijk bij zijn, maar in overleg met de club hebben we dat niet gedaan en hebben we meer afstand bewaard. Door zo op de achtergrond te blijven en met respect om te gaan met de situatie, hebben we uiteindelijk veel meer voor elkaar gekregen dan verwacht.”

We wilden de jongens met een portret de laatste eer bewijzen

Een van de grootste uitdagingen was een portret maken van de vier slachtoffers, voor de zaterdagkrant. Wie waren deze jongens en hoe kun je ze met een verhaal de laatste eer bewijzen? ,,We wilden natuurlijk graag nabestaanden en vrienden spreken, maar dat ging in het begin heel moeizaam. Toch enigszins onverwacht kregen we ineens een aantal teamgenoten te pakken die hun verhaal wel wilden doen. Het besef dat ook zij zomaar in die auto hadden kunnen zitten, maakte het een heel indrukwekkend verhaal.”

Met open armen ontvangen

Volledig scherm
Bij voetbalclub Columbia in Apeldoorn hangt de vlag halfstok. Inzet: Oud-TKA-speler Ömer Dogan in het shirt van Columbia. Ömer was een van de vier mannen die omkwamen bij het tragische ongeval op de A1 bij Deventer. © Luciano de Graaf / TKA Apeldoorn

Omdat een van de slachtoffers een Turkse achtergrond had, werd er ook een herdenking bij de moskee gehouden. ,,Ook daar wilden we natuurlijk graag bij zijn”, zegt Heins. ,,En in dit geval werden we door de Turkse gemeenschap met open armen ontvangen. Zelfs onze fotograaf werd warm onthaald. Dat was wel mooi om te zien, en het heeft een indrukwekkend verhaal opgeleverd. Later belde een vriend van Ömer ons nog, toen hij op weg was naar de begrafenis in Turkije. En ook zijn zus benaderde ons, om haar verhaal te doen. Dat betekent voor mij wel dat we iets goed hebben gedaan.”

Tevreden terugkijken

Terugkijkend is Heins behoorlijk tevreden over hoe het onderwerp is aangepakt en wat daar uit voort is gekomen. ,,Ik denk niet er verhalen zijn blijven liggen. Je wil natuurlijk wel weten wat er is gebeurd. Wie reed er, was er drank of drugs in het spel? Maar de politie kon het ongeluk niet meer reconstrueren, dus die vragen blijven onbeantwoord. Er wordt natuurlijk wel gespeculeerd, maar daar kunnen wij als krant niks mee.”

,,Uiteindelijk hebben we het heel goed gecoverd, denk ik. En kunnen we tevreden terugkijken. We hebben ook veel complimenten gekregen over de verslaggeving. Normaal gesproken word ik daar wat argwanend van. Ben ik niet kritisch genoeg geweest? Maar in dit geval was het vooral heel goed om te horen. Normaal krijg je alleen wat terug als er iets niet goed is gegaan.”

Waardering van lezers

Ook de lezers konden de nieuwsgaring over het onderwerp zeker waarderen. Op Facebook klonk er nog wel een kritische noot; dat er misschien wat te veel aandacht voor was. ,,Maar dit is gewoon een onderwerp waar mensen over willen lezen. Op onze site werden deze verhalen ook steevast het meest aangeklikt”, zegt Heins. ,,De drie best gelezen verhalen die week gingen over dit onderwerp, in totaal zeven van de verhalen uit de top 10. Het best gelezen verhaal had ruim 180.000 clicks, het verhaal op nummer tien 45.000. Dat zegt wel wat.”

Als verslaggever zijn dit onderwerpen die je diep raken

Zelf was Heins ook niet onaangedaan door het onderwerp. ,,Als journalist moet je natuurlijk neutraal blijven. Maar het raakt je toch. Al die mensen die huilen bij zo’n herdenking. Dan slik je wel even. Het besef dat mensen hun zoon, broer of vriend kwijt zijn. Maar het lukte me uiteindelijk redelijk het niet mee naar huis te nemen.”

Nu het jaar ten einde loopt, en Heins het eens rustig overdenkt, komt het besef wel binnen dat dit toch wel hét onderwerp van 2019 was voor de redactie Apeldoorn. Ondanks de nationale intocht en de pietendiscussie. ,,Het heeft zeker indruk gemaakt. Ik woon zelf in Apeldoorn en je merkt gewoon dat het de stad bezighoudt. We hebben heel wat grote nieuwsgebeurtenissen gekend, maar deze komt wel met stip binnen.”