Volledig scherm
Steeds meer wordt bekend er bekend over het afgezonderde gezin in Ruinerwold. Onze verslaggever bezocht alle plaatsen waar het gezin de afgelopen dertig jaar verbleef. BEELD: Phaedra Werkhoven & Peter Boender © Videostill

Terugblikken op Ruinerwold: Netflixscenario, maar dan echt

Achter het VerhaalEen van de meest tot de verbeelding sprekende nieuwsfeiten van 2019 was de vondst, medio oktober, van het ‘schuilgezin’ in Ruinerwold. Vader Gerrit-Jan D. bleek daar negen jaar met zijn inmiddels volwassen kinderen in totale afzondering te hebben gewoond. In de krant ontvouwde het verhaal zich haast als een scenario van een spannende tv-serie.

Doordat bijna dagelijks nieuwe feiten aan het licht kwamen, of zaken toch net weer anders kwamen te liggen, kreeg de zaak al snel trekken van een spannende Netflixserie, met aan het einde van elke aflevering een nieuwe cliffhanger. Dit kwam de krant ook op kritiek van lezers te staan. Konden die mensen niet met rust gelaten worden? Moest hun leed op deze manier geëxploiteerd worden?

Dat beeld kantelde enigszins toen het OM liet weten de vader te verdenken van seksueel misbruik, vrijheidsberoving en witwassen. Mogelijk was er toch meer aan de hand dan alleen een wat excentrieke levensstijl van dit bijzondere gezin.

Journalist Stefan Keukenkamp deed vanaf het prille begin voor de Stentor verslag van de zaak. In november vertelde hoe hij en zijn collega’s hierbij te werk gingen.

Volledig scherm
Gerrit-Jan van D. © Archief

In december kon de krant een uniek inkijkje geven in het leven van vader Gerrit Jan D., mede dankzij de hoofdverdachte zelf. Want hij mocht dan leven als een kluizenaar, hij bracht wel jarenlang verslag uit aan zijn onlinevrienden over zijn leven op de Drentse boerderij, waarbij hij zweeg over de kinderen die bij hem woonde. Met foto’s en filmpjes gaf hij een inkijkje in zijn leven en in de plannen om in de boerderij in Ruinerwold een spiritueel centrum te beginnen. Dankzij dit ‘dagboek’ en het bijbehorend (beeld)materiaal kon de krant opnieuw een aantal nieuwe puzzelstukjes van het leven van D. op zijn plaats leggen.