Volledig scherm
Raadsvergadering over de Viking. Wethouder Robin Hartogh Heys onder vuur. © Kevin Hagens

College Deventer mag toch door van raad

Er is definitief een oplossing voor de bestuurscrisis op het Deventer stadhuis. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de overgebleven wethouders door kunnen tot aan de verkiezingen. Wel verbindt de gemeenteraad daar nadere afspraken aan. Bijvoorbeeld dat een aantal onderwerpen controversieel wordt verklaard en die tot de verkiezingen in maart niet aan de orde komen. Welke dat zijn, wordt nader uitgewerkt. Een van de afspraken is ook dat er intensievere communicatie tussen raad en college komt.

Het voorstel werd gesteund door Gemeentebelang, PvdA en CDA uit de zittende coalitie en oppositiepartijen ChristenUnie, GroenLinks en VVD. Daarmee is er een meerderheid.

D66

D66, dat vorige week uit de coalitie stapte, zag geen enkele reden om zich daarbij aan te sluiten en weigerde het voorstel te steunen. Fractieleider Bas Noor botste vandaag in het debat met Gemeentebelang.

Ook uitgesproken tegen de constructie zijn Deventer Belang en Lijst Kelder. Emens (Deventer Belang) en Kelder gaven keer op keer aan dat het college moet opstappen en er nieuw bestuur moet komen. Deventer Nu en Deventer Sociaal gaven eveneens het gekortwiekte college geen vertrouwen.

Motie van wantrouwen

De zittende wethouders Grijsen (Gemeentebelang), Kolkman (PvdA) en Rorink (CDA) kregen vorige week als geheel college een motie van wantrouwen aan de broek.

D66 stapte vorige week uit de coalitie nadat de wethouder van die partij, Robin Hartogh Heys, door de andere coalitiepartijen in de gemeenteraad niet meer werd gesteund. Hartogh Heys sneuvelde na de nieuwe miskleun rond filmtheater de Viking. Een nieuw tekort van 828.000 euro op de nieuwbouw werd Hartogh Heys fataal.

Bekijk hier alle artikelen over het Vikingdossier

  1. Miljoenenproject verbreding A1 (bijna) geruisloos van start. ‘Niet met gele hesjes in de berm’
    PREMIUM

    Miljoenen­pro­ject verbreding A1 (bijna) geruisloos van start. ‘Niet met gele hesjes in de berm’

    Geen grootschalige protesten van omwonenden of natuurorganisaties die de barricade opgingen. Het megaproject rond de verbreding van de A1 gaat volgende maand van start na een (bijna) geruisloze voorbereiding. Met 400 miljoen euro en tien jaar werk één van de grootste en langstlopende infraprojecten van Rijkswaterstaat. ,,Ook wij profiteren van een bredere A1, daarom staan we niet met gele hesjes in de berm”, denkt John Relou van Belangenvereniging Bathmen

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer