Volledig scherm
Het 'gat' waar De Viking moet verrijzen. © FOTO HISSINK

Debacle Deventer filmtheater de Viking krijgt staartje

Het is nog niet achter de rug, het gedoe rond de bouw van theater De Viking. Er komt nog een onderzoek naar het (bestuurlijke) reilen en zeilen.

De miljoenenoverschrijding rond de nieuwbouw van filmtheater De Viking krijgt een staart. Er komt een raadsonderzoek, waarin boven water moet komen wat er precies is misgegaan, zo heeft de gemeenteraad gisteravond unaniem besloten en wat de rol is geweest van de Deventer politiek. Terugkijken moet lessen voor de toekomst opleveren, aldus initiatiefnemer Tjeerd van der Meulen (GroenLinks).

Lichtzinnig

Aan de orde moet komen of de gemeenteraad in 2012 niet te lichtzinnig besloten heeft tot de nieuwbouw en het beschikbaar stellen van geld. Dat gebeurde toen de provincie Deventer voorhield 5 miljoen beschikbaar te stellen, mits de gemeente zelf minimaal hetzelfde bedrag zou bijdragen.

In het onderzoek komt ook aan de orde of het projectmanagement, in handen van de NV Maatschappelijk Deventer, juist ingericht is. Net als de vraag of de gemeenteraad voldoende kaders heeft gesteld, afdoende is geïnformeerd en of er juist met geheimhouding is omgesprongen. Vertrouwelijkheid die werd opgelegd vanuit het college van B en W speelde recent nog rond de financiële cijfers en risico's, toen een nieuw tekort duidelijk werd.

Hoe het raadsonderzoek er precies uit komt te zien, wie het uitvoert, wat de exacte onderzoeksvragen zijn en wie wordt bevraagd, wordt nog uitgewerkt.

Miskleun

De kosten van De Viking, dat aan de Welle komt, bedragen inmiddels meer dan 15 miljoen euro. In 2016 was er een tekort van ruim 1,4 miljoen. Recent kon de gemeenteraad nog eens 828.000 euro bijpassen. Die nieuwe miskleun kostte Robin Hartogh Heys (D66) de kop als wethouder en leidde tot een bestuurscrisis.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5461 stemmen