Volledig scherm
Theater De Viking © FOTO HISSINK

Filmtheater De Viking in Deventer moet mei 2019 draaien

De bouw van filmtheater De Viking in Deventer wordt voor de kerst hervat en heeft met een nieuwe opleverdatum in mei 2019 minimaal ruim een jaar vertraging.

Filmtheater De Viking is over ruim anderhalf jaar klaar. Dat verwacht tenminste het bouwteam, dat na maanden van tegenslag betrekkelijk goed nieuws heeft te melden.

De bouw van het veelbesproken filmtheater ligt al weken stil. Er zijn problemen met de levering van speciale vloeren vanuit Duitsland. Nu blijkt ook dat drie heipalen opnieuw aangebracht moeten worden. Dat zegt Rudy de Groote, directeur van de NV maatschappelijk Vastgoed, de vastgoedtak van de gemeente.

Die drie palen worden in week 49 geleverd. In de laatste twee weken van het jaar moeten de speciale vloerplaten vanuit het Duitse Frankfurt naar Deventer worden gebracht. Daarna kan de bouw voor het oog echt beginnen.

Waarschuwing

De Groote noemt nu mei 2019 als opleverdatum. Dat is ruim een jaar later dan de tot nu toe bekende opleverdatum. De directeur van het bouwteam gaf meteen wel een winstwaarschuwing af; de staalbalken worden in de lastige wintermaanden aangebracht. Bij voortdurende slecht weer kan dat uitlopen.

Ook op andere vlakken zijn er nog tal van problemen op te lossen. Zo steggelen gemeente en aannemer over de verantwoordelijkheid voor een waslijst van meerkosten.

Ook blijkt er een clausule in het contract te staan dat een boete bij te late oplevering regelt. Ook daar zijn de gemeente en aannemer Hegeman over in onderhandeling. Volgens De Groote zijn Hegeman en zijn team weer goed met elkaar in gesprek, zonder dat er advocaten aan tafel zitten. Er ontstond eerder dit jaar een hooglopende ruzie over wie er opdraait voor de lijst met meerkosten.

15 miljoen

De bouw van De Viking - een theater, vier filmzaken en horeca - kost inmiddels ruim 15 miljoen. Dat is miljoenen meer dan eerder begroot.

Wethouder Robin Hartogh Heys (D66) moest in juli aftreden nadat hij voor de tweede keer bij de gemeenteraad om extra geld voor het project moest vragen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5461 stemmen