Volledig scherm
Een impressie van theater de Viking in Deventer dat aan De Welle wordt gebouwd. © Artist Impression

Nog eens 1,2 miljoen nodig voor bouw filmtheater Viking

Er is nog eens ruim 1,2 miljoen euro nodig voor de bouw van filmtheater De Viking. Dat blijkt uit een mededeling van wethouder Frits Rorink (CDA) aan de gemeenteraad.

Het bedrag van ruim 1,2 miljoen euro is nodig om allerlei extra kosten op te vangen. De gemeenteraad is door Rorink verschillende scenario's voorgelegd. Stoppen met de bouw van de Viking zou maximaal 12 miljoen euro kosten. Dat bedrag is inmiddels deels uitgegeven en bestaat gedeeltelijk uit verplichtingen die de gemeente en NV Maatschappelijk Vastgoed zijn aangegaan voor de  bouw van het filmtheater aan de Welle. 

Als de gemeenteraad besluit de bouw van de Viking wel door te zetten, heeft het de keus uit een aantal scenario's. Er is nog een buffer in kas. De 'post onvoorzien' bedraagt 350.000 euro. Maar dat is bij lange na niet genoeg om allerlei extra kosten te dekken. Zo is er in elk geval 352.000 euro nodig om eerder gemaakte meerkosten te betalen. Daarnaast is er voor het compromis over de meerkosten met aannemer Hegeman 535.000 euro nodig. Daarnaast is er nog 339.000 euro nodig voor het verplaatsen van de luchtbehandelingsinstallatie, een tegenvaller die eind vorig jaar nog aan het licht kwam.

Rechter

Voor een aantal kostenposten is er de mogelijkheid om naar de rechter te stappen en een juridische strijd met aannemer Hegeman aan te gaan. Dat zou het bedrag van 1,2 miljoen naar beneden kunnen bijstellen. Dat mag de gemeenteraad volgende maand beslissen.

De gemeenteraad heeft inmiddels tweemaal extra geld voor de Viking beschikbaar gesteld. In oktober 2016 ging het om 1,5 miljoen en in juli 2017 om 828.000 euro. Na het debat over dat laatste bedrag moest toenmalig wethouder Robin Hartogh Heys (D66) opstappen. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (52%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5248 stemmen