Volledig scherm
De bouw van filmtheater De Viking aan De Welle in Deventer is al in volle gang. © FOTO HISSINK

Onderzoeksrapport De Viking
verschijnt pas na de verkiezingen

Het onderzoeksrapport over filmtheater De Viking in Deventer komt pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart naar buiten. Dat heeft de onderzoekscommissie besloten.

Volgens de commissie, bestaande uit vijf gemeenteraadsleden, is het niet mogelijk om het rapport ruim voor de verkiezingen klaar te hebben. Kort voor de verkiezingen wil de commissie het onderzoek niet presenteren, omdat de hoofdpersonen dan niet de gelegenheid hebben zich te verweren. ,,Het is ook bedoeld om lering te trekken uit de hele gang van zaken'', zegt commissie-voorzitter Tjeerd van der Meulen (GroenLinks). ,,We willen het deze raadsperiode afronden, maar het is niet het idee dat het meteen een verkiezingsitem wordt.''

Raadsonderzoek

De gemeenteraad van Deventer heeft op 27 september 2017 besloten een raadsonderzoek uit te voeren naar de ontwikkeling van filmtheater De Viking. De bouw van het filmhuis blijkt veel meer te kosten dan begroot. Na het dossieronderzoek en verkennende interviews met sleutelpersonen in de afgelopen maanden, is nu met de openbare verhoren de laatste fase van het onderzoek aangebroken. 

Het raadsonderzoek is op 9 november concreet gestart. Toen is besloten dat het onderzoek zich richt op de periode vanaf 2009 tot 1 november. Dat betekent dat de meest recente ontwikkelingen geen onderdeel uitmaken van het onderzoek. Wel wordt de aanloop naar deze ontwikkelingen in de periode tot 1 november onderzocht.

Verhoren

Voor de verhoren, die vanaf 5 februari plaats vinden, heeft de commissie tien personen opgeroepen. De verhoren vinden plaats op vier zittingsdagen. De onderzoekscommissie, bestaande uit de raadsleden Bas Noor, Henk Groothuis, Marcel Elferink, Arie de Niet en Tjeerd van der Meulen, zal bij de verhoren aanwezig zijn en de vragen stellen. De openbare verhoren worden gehouden in de raadszaal van het stadhuis van Deventer. Belangstellenden kunnen de verhoren bijwonen.

  1. Miljoenenproject verbreding A1 (bijna) geruisloos van start. ‘Niet met gele hesjes in de berm’
    PREMIUM

    Miljoenen­pro­ject verbreding A1 (bijna) geruisloos van start. ‘Niet met gele hesjes in de berm’

    Geen grootschalige protesten van omwonenden of natuurorganisaties die de barricade opgingen. Het megaproject rond de verbreding van de A1 gaat volgende maand van start na een (bijna) geruisloze voorbereiding. Met 400 miljoen euro en tien jaar werk één van de grootste en langstlopende infraprojecten van Rijkswaterstaat. ,,Ook wij profiteren van een bredere A1, daarom staan we niet met gele hesjes in de berm”, denkt John Relou van Belangenvereniging Bathmen

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer