Volledig scherm
De bouwput waar filmtheater De Viking wordt gebouwd. © RONNY TE WECHEL

Openbare verhoren in onderzoek naar filmtheater De Viking

De commissie die onderzoek doet naar de bouw van filmtheater De Viking in Deventer wil tien betrokkenen in het openbaar verhoren. Dat meldt de gemeente Deventer.

De gemeenteraad van Deventer heeft op 27 september besloten een raadsonderzoek uit te voeren naar de ontwikkeling van het filmtheater. Na het dossieronderzoek en verkennende interviews met sleutelpersonen in de afgelopen maanden, vinden 5, 6 en 7 februari openbare verhoren plaats.

15 miljoen euro

De bouw van De Viking is vorig jaar begonnen. In de aanloop naar de start van de bouw is de gemeenteraad twee keer om extra geld gevraag. Nieuwe meerkosten zitten er aan te komen. In totaal is er nu ongeveer 15 miljoen euro met de bouw gemoeid, terwijl eerder op ruim 10 miljoen was gerekend. 

De onderzoekscommissie wil de informatie die tot nu toe is verkregen in het onderzoek verifiëren. Ook vindt de commissie het onderwerp zo van belang dat zij publiekelijk zichtbaar wil maken hoe de ontwikkeling van en de besluitvorming over het filmtheater De Viking heeft plaatsgevonden.

Verhoor

Voor de verhoren worden de volgende mensen opgeroepen: Marc-Jan Ahne (wethouder in 2012 toen het besluit tot de bouw werd genomen), Theo Bakhuizen (voormalig gemeentesecretaris en voormalig directeur NV MVD), Han Beumer (regiemanager gemeente Deventer), Jan van Coeverden (voorzitter Stichting Theater Bouwkunde), Frank Galesloot (concerncontroller gemeente), Rudy de Groote (directeur NV MVD). Liesbeth Grijsen (wethouder), Robin Hartogh Heys (voormalig wethouder en in juli 2017 afgetreden vanwege het dossier De Viking), Marcel Kossen (gemeentesecretaris), Peter Waltman (projectleider NV MVD).

In raadszaal

De openbare verhoren worden gehouden in de raadszaal van het stadhuis van Deventer. Belangstellenden kunnen de verhoren bijwonen. De verhoren worden gestreamd en zijn te zien op https://deventer.raadsinformatie.nl/

Na de openbare verhoren stelt de onderzoekscommissie haar eindrapport op. Naar verwachting wordt deze eind maart aan de raad gepresenteerd en gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5460 stemmen