Volledig scherm
Ubels Viking Mimik gevel Deventer © archief

PVV Overijssel roert zich weer over Deventer filmtheater

Dat geld moet helemaal terug. Met die oproep roert de PVV in Overijssel zich (opnieuw) over de bouw van het filmtheater in Deventer.

Mocht de Deventer gemeenteraad vanavond besluiten om de stekker uit het project te trekken, dan moet de Overijsselse subsidie van 5 miljoen euro voor de bouw terug naar het provinciehuis. Die oproep doet Statenlid Joeri Pool in een persbericht.

PVV schrijft daarin dat het van Gedeputeerde Staten wil weten ‘of zij op de hoogte zijn van de oproep van de lokale politiek om de bouw te stoppen en wat er dan gaat gebeuren met de provinciale subsidie van 5 miljoen euro’. De oproep waar PVV op doelt, kwam gisteren van de VVD in Deventer.

Gesprek

PVV blijkt er zelf dan weer niet van op de hoogte te zijn dat de subsidie onlangs nog onderwerp van gesprek was tussen wethouder Frits Rorink (CDA) en gedeputeerde Hester Maij (CDA). Op vragen vanuit de Deventer politiek meldde wethouder Rorink dat de gedeputeerde hem duidelijk heeft gemaakt dat het geld echt terug moet, mocht de bouw stoppen.

Dat nieuws is Pool ontgaan, moet hij bekennen, zo reageert hij. In dat geval moet de oproep vooral worden gezien ‘dat het geld ook daadwerkelijk teruggaat’ en het niet het bij woorden blijft, vervolgt Pool meteen. ,,Wij zullen daar als PVV zeker alert op blijven.’’

PVV is wel bekend met de nieuwe naam van het filmtheater, dat sinds kort Mimik heet, alhoewel Viking nog steeds ingeburgerd is.

4 miljoen

De Deventer gemeenteraad besluit vanavond of de gemeente nog eens vier miljoen extra pompt in de bouw, waarmee de totale kosten op 21 miljoen zouden komen. Daar lijkt –  afgaande tenminste op eerder politiek overleg twee weken geleden - een raadsmeerderheid voor te zijn.

Mocht de bouw niet verder gaan dan blijft Deventer zitten met een verlies van 15 miljoen euro, bovenop het terugbetalen van de provinciale subsidie.

In mei vorig jaar riep de PVV ook al op dat de provinciale subsidie terug moest. Toen was geen sprake van stoppen met de bouw, maar lag deze stil, niet voor het eerst.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer