Volledig scherm
Bouw van theater de Viking © FOTO HISSINK

Vier vragen over theater de Viking

De miljoenenoverschrijdingen rond de bouw van filmtheater De Viking domineren in Deventer al maanden het nieuws. Waar draait het allemaal om in dit dossier?

Wat is de voorgeschiedenis?

In 2012 besloot de Deventer gemeenteraad om huidig theater Bouwkunde en filmhuis de Keizer samen te voegen in een nieuw onderkomen. De keuze viel uiteindelijk op nieuwbouw aan de Welle, terwijl aanvankelijk ook de vroegere Hegiusschool aan de Nieuwe Markt in beeld was. 10 miljoen euro werd uitgetrokken voor de nieuwbouw.

Hoeveel tegenvallers kent de bouw al?

In 2016 ligt de eerste tegenvaller er. Het bleek niet mogelijk om te bouwen op de bestaande fundering van het gymzalencomplex aan de Welle, dat werd gesloopt voor de nieuwbouw. Extra kosten: 1,5 miljoen. Eerder was al zonder het budget te verhogen het ontwerp aangepast en met een derde vergroot. Juli 2017 kwam daar nog een tegenvaller van 828.000 euro bij en begin dit jaar nog eens 1,2 miljoen. Niet-bouwkosten en subsidies meegeteld lopen de kosten op richting 17 miljoen.

Had het debacle al politieke consequenties?

Ja. Het tweede tekort kostte wethouder Robin Hartogh Heys (D66) in juli 2017 de kop. De Deventer politiek zegde het vertrouwen in hem op. Het college van B en W wankelde ook, maar kon uiteindelijk met drie wethouders de rit volmaken tot de verkiezingen. Waarom is er een raadsonderzoek ingesteld? De gemeenteraad besloot dit najaar tot een raadsonderzoek naar de gang van zaken. Dat moet meer helderheid geven over de oorzaken van de tekorten en welke rol betrokkenen speelden. Deze maand is een aantal hoofdrolspelers opgeroepen voor een openbaar verhoor.

Gaat de bouw door?

De verwachting is dat de gemeenteraad deze maand weer een nieuw tekort dekt en de bouw doorgaat. Nu stoppen zou Deventer 12 miljoen euro kosten. Volgens de huidige planning is de Viking in mei 2019 klaar.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5460 stemmen