Volledig scherm
John Stegeman coach (Go Ahead Eagles) spreekt zijn team toe met op de achtergrond de besneeuwde bergen van Belek. © Marcel ter Bals

DAG 4: Sponsoren schieten boetepot vol, griep heerst en speler zoekt kamergenoot

Trainingskamp GA EaglesGo Ahead Eagles heeft sinds woensdag de tenten opgeslagen in Belek. In de Zuid-Turkse badplaats probeert de huidige nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie een verdere basis te leggen voor een topklassering dit seizoen. De Stentor is erbij in Turkije en volgt de verrichtingen van John Stegeman en zijn troepen. Op en naast het voetbalveld.

19.00 uur. De Turkse Erwin Kroll kan met een gerust hart per direct op straat worden gezet. Terwijl een groot aantal toeristen zaterdagmiddag op zonnebedjes bij het zwembad hun heil zochten, repte de meteorologische connaisseur van volop regen in Belek. Niets van dat alles op deze stralende en aangename middag aan de Turkse kust.
Daar hadden de veelal rustende spelers van GA Eagles overigens niet veel aan. Zij prepareerden zich voor hun avondsessie onder het kunstlicht van het Titanic Sports Centre. In tegenstelling tot de voorgaande dagen kende trainer John Stegeman mededogen met zijn mannen, die een dag voor de wedstrijd tegen Kayserispor niet meer werden uitgeperst. De fase van shuttle-runs is voorbij, al vragen de afwerkvormen en kleine partijen ook na drie dagen trainen voldoende van de voetballers. En zoals het dit hele seizoen een dag voor de wedstrijd al betaamt: Nee, er zijn geen verrassingen te verwachten in de basisopstelling van GA Eagles zondagavond. Tegen Kayserispor spelen Verhulst, Lelieveld, Bosz, Veldmate, Baas, Stans, Van der Venne, Bakx, Navrátil, Verheydt en Van Moorsel. Al kan de om zich heen grijpende griep nog roet in het eten gooien. Groenbast en Ketting zijn al ziek, ook Stans liet de zaterdagavond sessie schieten met griepverschijnselen. Een gevolg van de harde arbeid? Hoe het ook zij, GA Eagles heeft in een paar dagen tijd een stevige fysieke en sociale basis gelegd voor de tweede seizoenshelft.

Strafschoppen

De training werd zaterdagavond afgesloten met een penaltyserie voor de sponsoren op de vier selectiekeepers Verhulst, Jansen, Spenkelink en Gorter. Een misser werd duur betaald met 50 euro in de boetepot. Onder toeziend oog van een groot deel van de selectie kon teammanager Alfred Knippenberg uiteindelijk een kleine duizend euro bijschrijven voor de boetepot.

De weersvoorspelling voor morgen? Na een natte start in de ochtend zonnig en droog tijdens de wedstrijden van GA Eagles. Maar wat dat na vier dagen Turkije nog waard is?

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Algemeen Directeur van Go Ahead Eagles, Jan Willem van Dop is ook aanwezig bij dit trainingskamp. © Marcel ter Bals

13.00 uur. De boetepot bij GA Eagles loopt tijdens het trainingskamp in Belek gestaag vol, bevestigt penningmeester en medische baas Nick van der Horst. Waar de spelers na ruim drie dagen kamp de regels wel kennen, is de komst op vrijdagavond van de sponsorgroep en bestuursleden een aardige extra bron van inkomsten. Ook zij zitten aan tafel en hebben zich aan de afspraken te houden. Te laat? Boete. Telefoon aan in de eetzaal? Betalen. ,,Dus ik heb mijn eerste 10 euro al afgetikt’’, bekende algemeen directeur Jan Willem van Dop. ,,Mijn telefoon ging af tijdens het ontbijt.’’ Ook twee van de meegereisde sponsoren hebben al een bescheiden financiële veer moeten laten. Wat het exacte bedrag in de boetepot is wenst Van der Horst overigens onder zijn massagetafel te houden.

12.30 uur. Niets zo wisselvallig als het winterweer in Turkije. Na de gitzwarte donderwolken in de vroege ochtend deed de opkomst van Go Ahead Eagles op het Titanic-trainingscomplex de zon ontwaken. John Stegeman had, zoals gebruikelijk de afgelopen dagen, een stevige training in petto. Na het loopwerk volgden de fysiek zware afwerkvormen met de continue aanvalsvormen over de zijkanten. Al viel op dat de keepers het zwaar te verduren kregen. Het mitrailleursalvo van het kwartet Paco van Moorse, Istvan Bakx, Thomas Verheydt en als afsluiter de knal op de lat van Jeroen Veldmate was tekenend voor de scherpte van de troepen van Stegeman.

GA Eagles sloot af met een grote partijvorm, waarbij de vaste basisploeg zich alvast prepareerde voor het oefenduel van zondag tegen het Turkse Kayserispor. Stegeman nam veel tijd voor de opbouw van achteruit en het snel vrijspelen van de centrale mensen op het middenrif. Tegen kwart over twaalf vond Stegeman het welletjes en konden ook de aanwezige sponsoren – die aan de zijlijn een balletje trapten met technisch manager Paul Bosvelt – de bus weer in. Terug naar het hotel, waar Rick Ketting en Joey Groenbast waren gebleven. Het duo kampt met griepverschijnselen.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
John Stegeman en assistent trainer Marco Heering © Marcel ter Bals

9.30 uur. De vrijdagavond aangekomen sponsoren van Go Ahead Eagles en de beleidsbepalers Jan Willem van Dop, Hans de Vroome en Paul Bosvelt treffen het niet. De weersvoorspellingen van de Turkse Gerrit Hiemstra voor zaterdag zijn beroerd voor mensen met golfplannen op de 18-holes baan naast het Titanic-hotel. Het belooft een natte, regenachtige dag te worden in Belek. Daarmee lijkt weinig te veel gezegd. Wie een blik uit het raam van de hotelkamer wierp deze vroege zaterdagochtend, wist genoeg. Het leek haast Turkije bij nacht. Donkergrijze lucht, af en toe verlicht door de bliksem en bakken vol met kletterend hemelwater. Toch dringt een flets zonnetje nu licht schoorvoetend door de wolkenmassa. Met de ochtendtraining van Go Ahead die begint om 10.30 uur houden de toeschouwers de voeten wellicht toch nog enigszins droog.

8.30 uur: De spelers van Go Ahead Eagles hebben zelf hun ‘bedpartner’ gekozen tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek. Alle voorkeuren zijn gehonoreerd, bevestigt teammanager Alfred Knippenberg. ,,Ze zijn er zelf uitgekomen, mooi toch? Beter dan dat wij dat als staf bepalen en er koppeltjes zijn die eventueel niet klikken.’’ De meeste combines zijn helder als glas, al valt een slaapgenootschap tussen Hobie Verhulst en Jarno van der Bos dan wel weer op. ,,Zij waren de enige twee die niets hadden ingevuld op de lijst en bleven dus over’’, verklaarde Knippenberg.
GA Eagles is met dertig spelers op pad naar Turkije. Het Brabantse duo Paco van Moorsel en Bruno Andrade is inmiddels gescheiden vanwege de overdadige snurkcapaciteiten van de Braziliaan. Ook Rick Ketting slaapt momenteel even apart vanwege zijn griepverschijnselen.

Slaapkamerindeling, wie overnachten er samen in Belek:

Mark Spenkelink/Jeroen Veldmate
Olaf Kok/Pieter Langedijk
Rick Ketting/Joey Groenbast 
Istvan Bakx/Richard van der Venne
Julian Lelieveld/Dennis Hettinga
Paco van Moorsel/Bruno Andrade (slapen inmiddels apart)
Gino Bosz/Thomas Verheydt
Jaroslav Navratil/Roland Baas
Julius Bliek/Jeff Stans
Desney Bruinink/Givan Werkhoven
Orhan Dzepar / Sam Beukema
Maarten Pouwels / Gor Agbaljan
Jairzinho Slijngard / Giovanni Büttner
Lars Jansen / Jay Gorter
Hobie Verhulst / Jarno van den Bos