Volledig scherm
Vito van Crooij werd tegen Ajax de eerste speler sinds Tomas Necid in 2014 die namens PEC Zwolle scoorde en rood pakte in een eredivisieduel. © BSR AGENCY / SOCCRATES

Schlemiel Van Crooij beëindigt droogte PEC Zwolle na bijna 400 minuten en voltooit trilogie

Het gebrek aan rendement blijft het grote euvel van PEC Zwolle. De gelijkmaker van Vito van Crooij viel na een doelpuntendroogte van bijna 400 minuten.

Toen Van Crooij in de 79ste minuut doel trof met een puntertje tegen Ajax, had PEC al 394 minuten niet gescoord. Thomas Lam lukte dat als laatst met een kopbal tegen Heerenveen, op slag van rust. In de tweede helft in Friesland, op bezoek bij ADO Den Haag (1-0), thuis tegen De Graafschap (0-3) en AZ (0-0), kwam het gebrek aan scorend vermogen bij de Zwolse degradatiekandidaat wederom pijnlijk aan het licht. Na hekkensluiter NAC scoorde PEC samen met De Graafschap (28) het minst van alle eredivisieclubs.

Voor Van Crooij was de treffer tegen Ajax ook om een andere reden bijzonder. De rappe aanvaller was eerder dit seizoen trefzeker tegen Feyenoord en PSV en heeft daarmee zijn trilogie tegen de Nederlandse topclubs voltooid. Tegen Ajax was de gelijkmaker van Van Crooij, net als tegen PSV, uiteindelijk net niet genoeg voor een resultaat. Tegen Feyenoord hielp hij PEC in januari wel aan een 3-1 zege. Alleen Foeke Booy lukte het in 1987 om namens de Zwollenaren in één eredivisieseizoen tegen de drie Nederlandse topclubs te scoren.

Van held naar schlemiel. De spits die PEC aan een stunt leek te bezorgen, droop uiteindelijk af met een rode kaart en een nederlaag. Daley Blind kopte de winnende treffer in de slotfase nog binnen voor Ajax, waarna Van Crooij voor een overtreding op Klaas-Jan Huntelaar zijn tweede gele kaart kreeg. Daardoor is hij zondag tegen Excelsior geschorst. De laatste speler die in één eredivisiewedstrijd scoorde en een rode kaart zag, was Tomas Necid in november 2014 tegen FC Groningen.