Volledig scherm
De Dennenappel’, de trofee die hoort bij het toernooi om de KNVB-beker. © BSR/SOCCRATES

Slecht nieuws voor GA Eagles: Club uit eerste divisie won KNVB-beker nooit

Go Ahead Eagles doet donderdagavond tegen FC Utrecht (aftrap 18.30 uur, Adelaarshorst Deventer) een gooi om zich te plaatsen voor de halve finale van de KNVB-beker.

De Deventer club is - samen met NAC Breda - de enige club in de kwartfinales die niet actief is op het hoogste voetbalniveau in Nederland. In de ruim zestigjarige geschiedenis van het betaalde voetbal hebben dertig clubs uit de eerste divisie zich ook geplaatst voor de halve finale van het nationale bekertoernooi.

Acht keer ging een eerstedivisionist door naar de eindstrijd, maar zij wonnen de beker nog geen enkele keer. De laatste ploeg uit de eerste divisie die de finale speelde was NEC in 1994: 1-2 verlies tegen Feyenoord.
Het laatste team van buiten de eredivisie dat de halve finale van de KNVB-beker bereikte was Cambuur in 2017. De Friezen werden uitgeschakeld door AZ.

Wageningen

Ook de bekerhistorie van FC Utrecht spreekt niet in het voordeel van GA Eagles. De Domstedelingen wonnen  15 van hun laatste 16 bekerduels met tegenstanders die op dat moment in de eerste divisie of lager actief waren. De enige uitzondering in deze reeks was het kwartfinale duel tegen Cambuur op 25 januari 2017 (verloren na strafschoppen). 
De laatste keer dat FC Utrecht buitenshuis werd uitgeschakeld door een tegenstander van buiten de Eredivisie was in 1989/1990: een 1-0 nederlaag bij Wageningen in de tweede ronde.