Volledig scherm
PEC Zwolle-trainer John Stegeman beschikte al over Lennart Thy en kan sinds een paar dagen ook Reza Ghoochannejhad gebruiken. ,,Hij is in de eredivisie een topspits geweest.” © BSR Agency

Stegeman vindt Thy en Ghoochannejhad geen identieke spitsen voor PEC Zwolle

VIDEOPEC Zwolle ging gisteren, achter gesloten deuren, onderuit bij Arminia Bielefeld (2-0). Nieuwkomer Reza Ghoochannejhad maakte halverwege zijn officieuze debuut tegen de nummer vijf uit de 2. Bundesliga, zonder überhaupt een groepstraining te hebben voltooid. ,,Reza voetbalt meer vanuit de man dan Lennart Thy.”

,,Een bewuste keuze", zei trainer John Stegeman, die de op de slotdag van de transferperiode vastgelegde spits als linksbuiten liet invallen. ,,Ik vond het, ondanks dat hij nog niet met de groep had meegetraind, belangrijk dat hij meteen wat minuten zou maken."

PEC speelde het eerste half uur behoorlijk combinatievoetbal, maar keek door pegels van Clauss en Klos halverwege tegen een 2-0 achterstand aan. Na rust maakte de ploeg van Stegeman, zonder de uitgevallen Gustavo Hamer en de geblesseerd in Zwolle achtergebleven Rick Dekker en Etiënne Reijnen, een zwakke indruk.

Principes

Daar konden de nog niet wedstrijdfitte nieuwelingen Ghoochannejhad en Saymak weinig aan veranderen. ,,Ze moeten nog wel een stappie maken. Reza zal hier ook nog moeten leren welke principes wij hanteren en op welke manier we willen voetballen", constateerde Stegeman.

Desalniettemin is de coach van PEC content met de nieuwe spits, die werd verlost van zijn bijrol bij het Cypriotische APOEL Nicosia en drie jaar geleden SC Heerenveen aan twintig eredivisiegoals hielp. ,,Ik ben hartstikke blij met Reza. Hij is in de eredivisie een topspits geweest. Wij wilden er graag een spits bij. We zijn blij dat we ook een spits hebben kunnen halen van zijn kaliber.”

Uitzakken

Ghoochannejhad werd gehaald nadat de boomlange Andrija Novakovich, die volgens Stegeman complementair zou zijn aan eerste spits Lennart Thy, afhaakte. Of de trainer nu met twee identieke spitsen zit opgezadeld? ,,Dat vind ik niet. Lennart laat zich vaak wat uitzakken, terwijl Reza meer vanuit de man voetbalt, ballen kan vasthouden en jongens om zich heen beter kan laten spelen.”

,,We zijn niet blind voor één spits gegaan. Maar als iets niet haalbaar blijkt, kijk je verder op de markt naar wat voor ons het beste is. Dat het geen targetman is, weet ik. Plan B? Dat kunnen we met verdedigers oplossen. En anders gooien we gewoon John Stegeman in de spits", besloot de voormalige aanvalsleider met een knipoog.