Volledig scherm
Thomas Krol. © ANP

Thomas Krol richt zich op podium op EK sprint in Collalbo

Thomas Krol maakt zich op voor het EK sprint in het Italiaanse Collalbo. De 26-jarige Deventer schaatser moet het vooral hebben van zijn 1000 meters, maar kijkt met een schuin oog ook naar het EK-podium.

Het is nog maar een paar weken geleden toen Krol met zijn ploeg Jumbo-Visma voorbereidde op dezelfde locatie in Italië voor het NK afstanden tussen kerst en oud en nieuw. Op dat NK plaatste hij zich voor het WK afstanden in Inzell in februari en pakte en passant ook nog een ticket voor het EK sprint. Mede door een persoonlijk record op de 500 meter (35,15 seconden) en een zilveren medaille op de 1000 meter (1.08,26 minuten) kwam hij in een gecombineerd klassement bij de beste drie Nederlandse sprinters, samen met Kai Verbij en ploeggenoot Kjeld Nuis. 

,,Ik wil hier wel wat laten zien, hoor”, zegt Krol vanuit Zuid-Tirol. ,,Natuurlijk zal het op de 500 meter moeilijk worden tussen de toppers, maar ik kan die afstand ook goed rijden. En op de 1000 meter kan ik met de besten mee, weet ik dat ik kan winnen. Of het genoeg is om de schade op de 500 meter te repareren moeten we zien. Maar daarmee is een podiumplek wellicht toch haalbaar. Ik ga er in elk geval wel voor.”

Zeker omdat het EK op een buitenbaan wordt gehouden, iets dat in het voordeel van de grote, sterke Krol kan zijn. ,,Het is nu koud hier, er ligt een klein beetje sneeuw en het waait flink. Misschien dat ik daar voordeel bij heb.”