Volledig scherm
Thomas Krol. © EPA

Thomas Krol rijdt naar op één na snelste tijd ooit ter wereld op de 1000 meter

Thomas Krol slechtte zaterdagavond het jaren oude wereldrecord van Shani Davis en reed voor het eerst in zijn schaatscarrière de 1000 meter onder de 1.07 minuten. Maar met een tijd van 1.06,25 minuten (!) werd de Deventenaar tweede tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City. Want ploeggenoot Kjeld Nuis was nog sneller. Zeven honderdsten van een seconde om precies te zijn: 1.06,18. ,,Zuur dat ik het record niet heb, maar ik ben wel heel trots op deze rit.”

Want Krol besefte dat hij wel heel dichtbij het wereldrecord zat dat Kjeld Nuis in de race voor hem al neerzette. In de tweede snelste tijd ooit gereden op de 1000 meter. ,,Zo dichtbij, maar ik heb in de laatste ronde wat laten liggen”, vertelde hij tegen de NOS. ,,Zuur, maar ik ben toch heel trots. Ik rijd het hele jaar al goede duizend meters. Misschien net niet goed genoeg voor de winst, maar ik stond wel steeds op podium. Maar ik had graag zelf wereldrecord gehad. Ik heb wat laten liggen op de laatste meters. Maar er komt nog een mooie dag aan", verwijst hij naar de 1500 meter. ,,Ik heb er zin in, moet mooi worden. Waarschijnlijk tegen Kjeld, dus dat wordt een mooie rit. Ik hoop op een mooi persoonlijk record.”

Magistraal

Krol maakt een magistraal seizoen door waarin de Deventenaar zich aan de absolute schaatstop schaarde op de 1000 en 1500 meter. Niet meer alleen vierde plaatsen, met uitschieters naar een podiumplek. Nee, Krol won wereldbekerwedstrijden en zette in februari de kroon op zijn harde werken met zijn wereldtitel op de 1500 meter tijdens het WK afstanden in Inzell, maar ook met zijn zilveren plak op de 1000 meter. 

Hoewel Krol niet de snelste was op  de olympische baan van Salt Lake City reed hij toch  1,2 seconden van zijn persoonlijke record af. Dat record stond sinds december 2017 op dezelfde baan in Amerika. Dat belooft wat voor de 1500 meter die zondag wordt verreden. Daar staat het wereldrecord op naam van de Rus Denis Joeskov in 1.41,02. Krol reed zijn persoonlijke record vorige maand in Inzell en klokte 1.42,58. Goed voor de wereldtitel. Kan hij zondag het wereldrecord aanvallen?