Volledig scherm
PREMIUM
© Flos Vingerhoets

Een levenstestament: alles wat je moet weten én doen

Stel dat je een ongeluk krijgt en langdurig in coma raakt. Of dat je gaat dementeren. Wie regelt in dat geval je geldzaken? Of je nu alleen bent of met velen, wie neemt dan namens jou de belangrijke medische beslissingen?

Uitvaartspecial

Dit verhaal is onderdeel van onze uitvaartspecial. Alle verhalen vind je in de bijlage van je krant of in ons online dossier.

Lenie* is aan het dementeren. Met haar familie heeft ze amper contact en kinderen heeft ze nooit gekregen. Gelukkig heeft ze wel een jongere boezemvriendin die haar afspraken bij de kapper en pedicure regelt en kleding met haar koopt: Mieke*. Ze kennen elkaar inmiddels een jaar of vijftien en noemen zich elkaars pleegmoeder en -dochter.

Een paar jaar geleden is Lenie in een woonzorgcentrum gaan wonen, in de buurt van Mieke. Sindsdien is een nicht van Lenie haar zaken gaan regelen. Wanneer Mieke in de wandelgangen opvangt dat Lenie weer gaat verhuizen, stuurt ze het centrum een mail, in de hoop dat iemand met de familie in gesprek wil gaan over de kwestie. ‘Ik begrijp het niet. Hoe kun je een oude demente vrouw nog gaan verhuizen?’

Het antwoord is kort. ‘Ik heb uw brief in goede orde ontvangen. Zoals u zelf al schrijft, kunnen wij hier niets mee.’