Volledig scherm
© Shutterstock/AD

Waarom deze uitvaartspecial? Een woord vooraf

‘Er is een tijd van komen en een tijd van gaan…’’ zei mijn vader als hij het ergens welletjes vond. Op zijn uitvaart las dominee De Jong de oorspronkelijke tekst uit Prediker 3: ‘Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven.’ Pa was 76 toen hij stierf. Dat vonden we best jong, maar het was aanvaardbaar.

Uitvaartspecial
Dit verhaal is onderdeel van onze uitvaartspecial. Alle verhalen vind je in de bijlage van je krant of in ons online dossier.

‘Hij kwam niet meer thuis. ’s Ochtends vertrok hij op de fiets,16 jaar jong en een heel leven voor zich. Een dag zoals alle andere’, schrijft Marco Krijnsen op pagina 12 in deze bijlage. ‘Onderweg naar school ging het mis en werd hij geschept door een auto.’ Drie dagen duurde het eer de moeder de haren kon strelen van haar ontoonbare, dode zoon. Dat voelen was belangrijk voor haar: ,,Ik heb de afgelopen dagen alleen maar uit het raam kunnen kijken. Wanneer komt ie nou thuis, dacht ik. Nu weet ik dat ik hem nooit weer ga zien.’’

Verderop in het artikel vertelt Hiske Kuilman over haar zoontje Hugo.Bij hem vielen komen en gaan, geboorte en sterven, samen. Hoe ze zijn dood verwerkte? ,,Het is meer: omgaan met. Het verlies is en blijft een deel van je leven.’’

De dood verwerk je niet, wie je liefhebt blijft wonen in je hart. Komende zaterdag is het Allerzielen, de dag waarop velen ‘hun’ overledenen herdenken. Wij grijpen die dag aan voor deze bijlage. Waarom? Om ervaringen te kunnen delen, om te leren en te herkennen. De dood geeft betekenis aan het leven. Ook om een beetje voorbereid te zijn, want we krijgen allemaal met de dood te maken.

,,En de tijd van gaan is nu gekomen’’, zei pa dan met een knipoog, terwijl hij zijn jasje dichtknoopte. Een handige manier om in één keer iedereen gedag te zeggen. Wat fijn om aan hem te denken.

Koos de Wilt is samensteller van deze special