Volledig scherm
© EPA

Dubbel gevoel na vondst lichamen in gezonken kotter: ‘Zekerheid die ze liever niet hadden’

Verdriet was er al dagen op Urk, maar sinds vanmiddag is er ook ruimte voor opluchting. Hoe tegenstrijdig ook, de vondst van de twee lichamen in de gezonken kotter ‘Lummetje’ biedt troost. ,,Het is fijn voor de families dat aan de onzekerheid een einde is gekomen”, laat burgemeester Ineke Bakker in een officiële verklaring weten.

Morgen zal de vlag bij het gemeentehuis ‘als teken van collectieve rouw halfstok hangen'.  

Aan het begin van deze zondagmiddag kwam het nieuws naar buiten: duikers van de marine vonden in de gezonken garnalenkotter twee lichamen. Ze lagen in de stuurhut. Inmiddels is na identificatie ook officieel bevestigd dat het gaat om de tot dan toe vermiste Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk.

De burgemeester zal namens het gemeentebestuur de condoleances overbrengen bij de families. ,,Ik hoop de de lichamen zo snel mogelijk aan de families vrij gegeven kunnen worden”, stelt zij in de verklaring. ,,De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot.”  

De vondst is verschrikkelijk, maar tegelijkertijd op een bepaalde manier goed nieuws. Dat blijkt ook uit de grote hoeveelheid reacties op sociale media. ‘Nabestaanden hebben nu zekerheid die ze in hun hart liever niet hadden’, zo vat iemand de situatie treffend samen. 

Volledig scherm
© Screenshot Twitter

Traumatisch

Historicus Eva Vriend, die Urker families volgde voor haar boek Eens ging de zee hier tekeer, vertelde eerder al tegenover de Stentor hoe heftig het verlies binnen vissersfamilies kan zijn. ,,Iedere Urker familie heeft wel een verdronken familielid. Dat leven met en langs de zee heeft hen enorm bepaald. Vaak hebben ze geen afscheid kunnen nemen, dat is traumatisch.’’ Voor deze mensen is het Vissersmonument bij de haven opgericht. ,,Voor sommige families is dat het enige graf.”

Het Vissersmonument op Urk.
Volledig scherm
Het Vissersmonument op Urk. © Foto Freddy Schinkel

Vlag halfstok

Ook bij de marine is het gevoel dubbel na de vondst van vandaag. ‘Triest nieuws, wel fijn dat de mannen nu naar huis kunnen worden gebracht’, stelt Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten bij de Koninklijke Marine. Zeeofficier Guido Fretz deelt die gedachte: ‘Voor wat het waard is: de Urker vlag wordt op dit moment bij ons aan boord halfstok gehesen.’

Burgemeester Ineke Bakker wil ‘iedereen bedanken die een aandeel heeft gehad in de zoekactie en de berging’. ,,Er is met grote inzet en een hartverwarmende betrokkenheid gewerkt.”

Volledig scherm
© Screenshot Twitter
Volledig scherm
© Screenshot Twitter
Volledig scherm
© Screenshot Twitter
Volledig scherm
© Screenshot Twitter

Flevoland