Gevonden lichamen in stuurhut van gezonken Urker kotter zijn van vermiste vissers

Update & videoDe twee lichamen die duikers van de marine eerder vandaag hebben gevonden in de gezonken Urker garnalenkotter ‘Lummetje’ zijn van de twee vermiste vissers Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27). Dat heeft de politie bevestigd. 

De lichamen werden gevonden in de stuurhut van het wrak en zijn daarna geborgen. De kans dat de lichamen van de vermiste Urkers Foppen (41) en De Vries (27) waren, was zeer groot. Om daar honderd procent zeker van te zijn, vond vandaag nog identificatie van de lichamen plaats. Dat heeft nu de bevestiging opgeleverd. 

Lees alles over het kotter-drama in ons dossier.

12 meter diep

De viskotter, die zeker 12 meter diep in de Noordzee ligt, zal binnenkort worden geborgen, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat Zee en Delta weten. Rijkswaterstaat zal toezien op deze operatie, maar de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Deze worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bergingsbedrijf. De planning wanneer een en ander moet gebeuren, wordt in de loop van komende week opgesteld.

Kotter-drama

Het kotter-drama werd donderdagochtend ingeluid toen de Kustwacht in Den Helder rond 05.45 uur een noodmelding ontving. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. In de loop van de ochtend werd de kotter door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem.

Bijna 12 uur lang zochten KNRM, Kustwacht en collega’s op zee naar de opvarenden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk, maar zonder resultaat. Daarom werd gedacht dat de mannen zich mogelijk nog in de boot bevonden. 

De eerste dagen was de zee echter te onstuimig om te kunnen duiken. Gisteren kon dit voor het eerst en werden met behulp van een robot voorbereidingen getroffen om het wrak te betreden. Dat gebeurde vandaag, met de vondst van twee lichamen tot gevolg.

Duikers van de marine tijdens de zoekactie naar de vermiste vissers uit Urk. Kotter Lummetje Noordzee
Volledig scherm
Duikers van de marine tijdens de zoekactie naar de vermiste vissers uit Urk. Kotter Lummetje Noordzee © Koninklijke Marine

Flevoland