Volledig scherm
Directeur Hester Schuhmacher van Het Mozaïek: ,,Bij de laatste oproep kwamen we tot twee ouders.'' © Loeke Koetsier

De klaar-over is al bijna uitgestorven

Ouders die met oranje hesjes aan en een spiegelei in de hand auto's tot stoppen manen. Een tafereel dat bij Zwolse basisscholen steeds minder te zien zal zijn. Pa en ma hebben geen tijd of zin om de kinderen te helpen bij een veilige oversteek.

,,We krijgen het niet meer rond", verzucht Hester Schuhmacher, directeur van Het Mozaïek in Assendorp. Sinds begin vorig schooljaar kan de school geen klaar-overs meer inzetten bij de oversteek op de Hortensiastraat. Te weinig ouders. En dat terwijl klaar-overs jarenlang kinderen een veilige oversteek garandeerden.

Volledig scherm
De klaar-overplek bij de Toonladder. © Arnoud de Vries

,,Je hebt een groep van zo'n tien ouders nodig om een mooi rooster te kunnen maken, maar bij de laatste oproep kwamen we tot twee."

Het verdwijnen van de ouders in hesjes dreigt ook bij De Wilgenburg en Het Aquarel, die in de Aa-landen aan beide kanten van de Waallaan liggen. Een poultje met ouders van de twee scholen verzorgt de klaar-overs, maar voor de kerstvakantie hing al een noodkreet aan de deuren. 'Help! We hebben te weinig klaar-overs!' ,,Anders stopt het", vreest Irna Koot, directeur van de Wilgenburg.

Trend

De terugloop van het aantal klaar-overs is een landelijke trend. Binnen tien jaar nam het aantal af van 55.000 naar 25.000 in 2016. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het sleutelwoord tegenwoordig 'flexibel'. Mensen moeten het er even bij kunnen doen. Vanuit de Zwolse afdeling ziet men geen oplossing voor het probleem. ,,En dat terwijl het écht helpt. Alleen al omdat mensen iemand zien staan, veranderen ze hun gedrag", stelt bestuurslid Berry Merkx. ,,Elke ouder kan morgen beginnen, maar er is een gebrek aan tijd. Ik ben bang dat de klaar-over een zachte dood sterft."

Uit een enquête van de Stentor blijkt dat de helft van de Zwolse basisscholen de verkeerssituatie beoordeelt als 'best gevaarlijk' tot 'gevaarlijk', zoals we zaterdag hebben gemeld.

Geen cursus

Volledig scherm
De oversteekplaats van de klaar-overs bij de Smaragd. © Arnoud de Vries

De klaar-overs die nog bij de scholen in Zwolle actief zijn, hoeven geen cursus te hebben gevolgd. Alleen de Smaragd en de Toonladder (Bachlaan) lijken voorlopig vooruit te kunnen met de oversteekhulpen. Al leveren oproepen voor versterking ook hier niks op. Bij de Toonladder doen de leerkrachten het zelf. Iets verderop, bij Het Carillon (locatie Monteverdilaan), staan de slagbomen al jarenlang ongebruikt weg te roesten.

,,Een zorgwekkende ontwikkeling", vindt wethouder verkeer Michiel van Willigen. Zelf was hij jaren geleden klaar-over bij de Mozaïek. ,,Zo jammer dat die weg zijn. Als gemeente stellen we alles beschikbaar wat ze nodig hebben: spiegeleieren, hesjes." Kan de gemeente niet helpen met het zoeken naar vrijwilligers? ,,Als die vraag van scholen komt, dan kunnen we daar over nadenken. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat de verantwoordelijkheid blijft bij de mensen die de problemen ervaren."

Zebra

Bij Het Mozaïek lijken de ijzeren wegblokkeerders inmiddels hetzelfde lot beschoren als die bij het Carillon. Er ligt wel een zebrapad, maar volgens directrice Schuhmacher stoppen mensen daar nauwelijks. Zeker fietsers niet. Als ouders opstaan kunnen de slagbomen een veilige oversteek bieden. Schuhmacher: ,,De sleutel hangt hier nog keurig aan de muur."

In samenwerking met indebuurt Zwolle