Volledig scherm
De stemmen uit het buitenland zijn geteld © ANP

D66 verslaat VVD onder expats

D66 is de grootste partij geworden bij Nederlanders in het buitenland. Dat heeft het stembureau in Den Haag bekendgemaakt. De democraten bleven de VVD met ruim 14.000 stemmen nipt voor. GroenLinks werd derde.

De PVV, die landelijk tweede werd achter de VVD, is in het buitenland minder populair. De partij van Geert Wilders behaalde 4806 buitendlandse stemmen, nog minder dan de PvdA. 

Meer Nederlanders dan ooit tevoren brachten hun stem uit in het buitenland. Uiteindelijk kwamen er 59.857 stembiljetten binnen. Bij de verkiezingen in 2012 was de VVD nog het populairst onder expats.

Bijna 80.000 Nederlanders in den vreemde registreerden zich als kiezer. In de aanloop naar de verkiezingen kwamen er klachten dat stemformulieren niet op tijd in Nederlanders aan zouden komen. Een verzoek om uitstel werd echter afgewezen.

D66-kandidaat Eelco Keij voerde intensief campagne in het buitenland. Bij de kieskring Den Haag resulteerde dat in 2341 voorkeursstemmen, blijkt uit het proces verbaal dat de Kiesraad heeft gepubliceerd. Mogelijk heeft die inspanning ervoor gezorgd dat zijn partij de VVD nipt is voorbijgestreefd.