Volledig scherm
marianne thieme © Oreel Ruben

Partij voor de Dieren houdt laatste restzetel en eindigt op vijf

De laatste restzetel blijft in handen van de Partij voor de Dieren. 50PLUS hoopte ook nog kans te maken met vijf mensen in de Kamer te komen, maar uit de voorlopige uitslag van de ANP Verkiezingsdienst blijkt vandaag dat Henk Krol 7462 stemmen tekort komt ten opzichte van de PvdD om de zetel binnen te halen.

,,Ik hoop op vijf, maar reken op vier zetels", aldus Henk Krol gisteren, die daarmee een voorspellende geest blijkt te hebben. Hij noemde het wel een 'nek-aan-nekrace'. 

Hoewel de uitslagen nog altijd niet definitief zijn, is wel duidelijk geworden dat het gat met de PvdD niet meer te overbruggen is voor 50PLUS. De PvdD krijgt  vijf zetels in de Kamer, 50PLUS komt uit op vier.

Voorlopig

Met 99,9 procent van de stemmen geteld komt de opkomst bij de verkiezingen uit op 81,4 procent. Het gaat om voorlopige uitkomsten. De Kiesraad stelt de officiële uitslag dinsdag vast.

Alleen de drie bijzondere gemeenten in het Caribisch gebied, Bonaire, Saba en Sint Eustatius, hebben hun uitkomsten tot dusver nog niet gegeven. De Kiesraad verwacht deze aan het eind van de middag binnen te krijgen.