Volledig scherm
© ANP

PvdA-Kamerlid levert felle kritiek op Spekman en Asscher

De druk op PvdA-voorzitter Hans Spekman om op te stappen neemt toe. Vertrekkend Kamerlid Jan Vos vindt dat Spekman weg moet, omdat die een campagne organiseerde die niet aansloot bij de tijdgeest. Ook verwijt hij zijn voorzitter terug te willen naar de negentiende eeuw. Dat schrijft Vos in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

De PvdA verloor bij de verkiezingen 29 van de 38 Kamerzetels, een historische nederlaag. De partij kwam uit op 9 zetels.

,,De arrogantie van ons leiderschap is soms ongekend'', schrijft Vos. Ook over Asscher is hij hard: ,,Onze lijsttrekker gedroeg zich als een regent uit de vorige eeuw.''

Vos was energiewoordvoerder van de PvdA-fractie, waarbij hij onder meer de gaswinning in zijn portefeuille had. In het Groningse aardbevingsgebied kreeg zijn partij ongenadig ervan langs. Vooral SP en PVV gingen er met de PvdA-zetels vandoor. 

De druk op Spekman om op te stappen wordt flink opgevoerd. Morgen komt de PvdA bijeen voor een politieke ledenraad in Utrecht. Er ligt een motie op tafel van de afdeling Enschede waarin het vertrouwen in de partijvoorzitter en campagneleider wordt opgezegd. 

Spekman zei gisterochtend nog dat hij alleen zou opstappen als de leden daarom zouden vragen. De Enschedese PvdA-fractievoorzitter Laurens van der Velde kwam daarop meteen in actie en stelde een motie op. ,,Zowel bij een positieve als negatieve uitspraak geeft dat een helder perspectief voor de toekomst", aldus Van der Velde. 

PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak zich gisteren uit tegen een spexit, zoals een mogelijk vertrek van Spekman op Twitter wordt genoemd . ,,Ik weet niet of we afscheid moeten nemen van personen. We hebben iedereen hard nodig", zei hij voordat hij zijn eerste vergadering met de gedecimeerde fractie inging.