Volledig scherm
De PvdA wil Kamervoorzitter Khadija Arib opnieuw voordragen © ANP

PvdA wil toch Kamervoorzitter leveren

De PvdA blijft bij het voornemen om Kamerlid Khadija Arib weer voor te dragen voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, ondanks de uitgedunde fractie.

Quote

Een meerderheid van de Kamer moet haar dus kiezen. Maar als dat gebeurt, geweldig!

Lodewijk Asscher

,,Als dat zou kunnen, dan zou ik dat nog steeds fantastisch vinden”, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher vanmiddag bij de uitloop van de wekelijkse ministerraad over het voorzitterschap. ,,Nog afgezien van de partij die de voorzitter levert, vind ik dat we heel trots mogen zijn op Khadija Arib.”

Arib, een Nederlandse van Marokkaanse afkomst, nam begin vorig jaar de voorzittershamer over van Anouchka van Miltenburg. Sindsdien vinden vriend en vijand dat ze goed werk levert. Probleem is alleen dat de nieuwe PvdA-fractie vier keer zo klein wordt als de vorige en slechts negen zetels zal tellen.

Asscher benadrukt wel dat hij geen mogelijkheden in handen heeft om de verkiezing van Arib af te dwingen. ,,Een meerderheid van de Kamer moet haar dus kiezen. Maar als dat gebeurt, geweldig!”`

Hard werken

De PvdA-leider kent de consequenties van uitdunning van de Kamerfractie, zegt hij. ,,Dat wordt heel hard werken en kiezen wat we wel en niet doen. We moeten ons concentreren op zaken waar de PvdA de komende jaren het verschil wil maken. En ik ben ervan overtuigd dat het ons zal lukken om terug te komen.”

Overigens heeft Asscher de intentie om de gekozen Kamerleden te behouden voor de fractie en het parlement. Dat zal nog geen sinecure zijn, met internationaal gewilde politici als Jeroen Dijsselbloem.

,,Maar alle mensen blijven de hele periode, verwacht ik. We hebben elkaar goed aangekeken en gezegd: op onze schouders ligt nu een zeer verantwoordelijke taak. Alsof je met z’n negenen in een raket naar Mars wordt gestuurd om daar een beschaving op te richten. Dan moet je ook van elkaar op aankunnen.”

Asscher heeft maandag een gesprek met verkenner Edith Schippers, die kijkt naar de vorming van een nieuw kabinet. ,,Onze deelname ligt bij de formatie natuurlijk niet voor de hand, ze moeten gewoon gaan praten met winnaars. Die zijn er genoeg. We gaan altijd het gesprek aan, maar het gaat niet gebeuren.”