Volledig scherm
Frank Poorthuis. © Marco de Swart

Thierry Baudet, slechte seks en de puzzel

The Day AfterGeen tijd voor een fatsoenlijke kater, het landsbelang roept. Alle goden, groot en klein aan een ronde tafel.

Slechte seks. Hebt u dat wel eens gehad? Ik natuurlijk niet. Maar je hoort er wel eens van. Toen ik gisternacht alle fractievoorzitters naar buiten zag komen, moest ik er sterk aan denken. Buma, Pechtold, Wilders en zelfs Jesse Klaver. Ze hadden allemaal gehoopt op meer dan ze kregen. Wilden premier worden. Boven de 20 eindigen. En dan lukt het niet. Moet je naar buiten om je mensen toch als triomfator tegemoet te treden. Daar is op ingepraat hoor, in de kleedkamer.

Je kunt nu niet teleurgesteld doen. Je moet een overwinnaar spelen!

En vandaar die toch wat ingehouden euforie die alle bijeenkomsten kenmerkte. Het was de glimlach na gefakete seks.

'Fantastisch was het, mensen.'

Maar niet echt.

Zelden heeft een verkiezing zoveel verliezers gekend. Zelfs de winnaar moest van de schrik bekomen.

Om dan vanochtend, en dat valt ook niet mee, direct de draad op te pakken.

Quote

Ineens zit je aan tafel met de mensen die jij - en zij jou - wekenlang voor rotte vis hebt uitgescholden.

De dag na de avond ervoor. Het zijn de meest vreemde uren in een lijsttrekkersbestaan. Eerst de confrontatie met de fractie, dat gaat nog wel. Gezamenlijke rouw, die fucking taart, we kennen de beelden. Maar dan, ’s middags dat gesprek met de andere fractievoorzitters over hoe nu verder.

Zelden zijn er vervreemdendere momenten, moeilijkere ook, voor een lijsttrekker dan. Ineens zit je aan tafel met de mensen die jij - en zij jou - wekenlang voor rotte vis hebt uitgescholden. Handje hier, glimlachje daar.

Volledig scherm
De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, ontvangt in de Rooksalon de volgens de voorlopige uitslag gekozen lijsttrekkers. © ANP

Vanmiddag was er een historische foto waarin het hele stel aan tafel bij kamervoorzitter Khadija Arib zat. Fantastisch materiaal. Wat zegt Rutte tegen de sgp-voorman: zo groot! En Klaver-Assscher, hoe kaarten die na? En nee!? Jawel, daar mag zomaar Thierry Baudet aanschuiven bij de grote meneren. Kun je je Rutte voorstellen, gelouterd landsbestuurder, die met die deugniet (en ik houd me in!) een serieus gesprek moet voeren over de situatie in het land? Met die dandy (ik houd me in) die net daarvoor heeft lopen pochen dat zijn fractie een gemiddeld hoger iq heeft dan de rest bij elkaar. Of soortgelijke onzin.

Goed daar zit je dus mee aan tafel, en straks moet Edith Schippers ook van meneertje aanhoren hoe hij naar de ontstane schaakstelling kijkt. 

Ja, je moet gezegend zijn met een sonore geest als kabinets-verkenner, waar ze vanmiddag dus net toe werd benoemd. In een politiek landschap dat er niet simpeler op geworden is, gisteren. Te veel partijen van dezelfde grootte, een puzzel die tijd gaat vergen. Alle clichés zijn al de ronde aan het doen. En Edith Schippers is verkenner, omdat zij als enige liberaal samenwerking met de PVV niet heeft uitgesloten. Slimme zet. Ze zal er wel wat tijd voor nemen. Al weet je hoe dat gaat. Verkenners, informateurs en formateurs zijn vaak goeie kaartspelers en grote lezers. Achter de gordijnen van de Eerste Kamer, waar hun sessies meestal plaats hebben, wordt heel wat uitgerust.

Een paar observaties nog, vooral aan PvdA-kant

1. Ik begin elke minuut een beetje meer ontzag voor Lodewijk Asscher te krijgen. Als verliezer dan, hè. Ik dacht woensdagavond dat-ie direct af zou treden. Maar halverwege zijn speech hoorde je al dat geen haar op zijn hoofd eraan dacht. Hij gaat de hele beker leeg drinken. Gewoon de Kamer in, met negen man herbronnen. Een maandje rustig aan, dan eens kijken waar die sociaal-democraten in het land zich verstopt hebben en erop af, de wijken in.

2. Eerst zaterdag overigens nog een PvdA-ledenraadpleging. Waar de revolte tegen partijvoorzitter Hans Spekman gestalte kan krijgen. Iemand zal toch moeten boeten?

3. Kadija Arib schijnt niet eens zulke slechte papieren te hebben om Kamervoorzitter te blijven. Zou wel een unicum zijn, dat een van de kleinste fracties de voorzitter blijft leveren. Maar na het drama Anouchka van Miltenburg is de Kamer wel blij dat ze een gelouterd politicus als Arib binnen heeft. Er heerst, en dat is ook politiek, een soort medelijden met de PvdA. Gaat de fractie het dan niet erg vinden dat ze een van haar negen (!) leden mist. Niet als dat lid aan het hoofd van de pikorde een automatisch gezag kan oogsten. Alles is meegenomen in deze periode.

4. Overigens zou ik een poging van de PVV om alsnog haar ideoloog Martin Bosma daar te parachuteren niet uitsluiten. Het is de enige prijs die de komende jaren te behalen is.

5. Want geloof maar niet dat als Edith Schipper haar gesprekken met Thierry Baudet en Geert Wilders heeft gehouden, ze dan ineens denkt: mmm, een van die twee lijkt me wel regeringsmateriaal.

Frank Poorthuis was tien jaar politiek verslaggever in Den Haag. Nu bekijkt hij de situatie vanaf gepaste afstand.