Volkert van der Graaf, goedgemutst in Harderwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Volkert van der Graaf, goedgemutst in Harderwijk. © Wilbert Bijzitter

Emigreren? Volkert van der Graaf woont ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk

Volkert van der Graaf, de bekendste moordenaar van Nederland, is nog ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk. Hij sprak een jaar geleden zijn wens uit om te emigreren, maar daar is niets van terechtgekomen. Verhuist de moordenaar van Pim Fortuyn alsnog naar het buitenland, zoals hij de rechter voorspiegelde? Op zoek naar Volkert van der Graaf...

Zonwering voor de ramen verspert alle inkijk. Een klein raam op ooghoogte in de grote voordeur wordt afgeschermd met een gordijntje. Het monumentale gebouw in Apeldoorn oogt verlaten. Wie niet beter weet, zou denken dat het pand al jarenlang leeg staat. ,,Nooit zie ik iemand in of uit lopen”, vertelt een jonge buurvrouw over de mysterieuze buurman, die ze niet ziet of spreekt.

Quote

Wat kan ik voor jullie doen, heren?

Volkert van der Graaf

Een buurtbewoner voorspelt dat aanbellen een kansloze missie is. ,,Hij doet de deur toch niet open als hij geen bezoek verwacht”, verzekert hij. Na de bel enkele seconden te hebben ingedrukt, klinkt in de gang toch gestommel. Aan het slot wordt haastig gerommeld. Enkele seconden later zwaait de deur met een vaart open. Op de drempel staat een klein mannetje, ongeschoren en gekleed in een grijs shirt en daarover een zwart trainingsjack. Eronder een trainingsbroek en een paar gymschoenen. Hij kijkt met vriendelijke, maar priemende ogen voor zich uit. Een onbezorgde blik. Met een opvallend Zeeuws accent vraagt hij: ,,Wat kan ik voor jullie doen, heren?”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn