Volledig scherm
Onderzoek bij de ‘getroffen’ woning aan de Golfoploop, zondagmorgen. © Foto Freddy Schinkel

Van illegale vuurwerkshow tot explosie op Urk: er lijkt een link

VideoHet was onrustig op Urk in de nacht dat een explosief, waarschijnlijk een vuurwerkbom, tot ontploffing kwam. Uren eerder werd een groots illegaal vuurwerk afgestoken in het dorp. Mogelijk is er een link.  

Rond 18.00 uur zaterdagavond lijkt het wel oud en nieuw op Urk. Boven het dorp spatten de vuurpijlen uiteen, er klinken harde knallen. Dat blijkt uit een video die rondgaat op social media. De buren van de familie Bos, bij wie die nacht een explosief op de deurmat valt, rijden op dat moment door het dorp. En daarmee lijkt de ellende te beginnen. 

(Tekst gaat verder na de video) 

Bij een kruising staan twee auto’s half op de weg geparkeerd. Een inzittende gooit een deur open die de auto van de buren bijna raakt. De buurvrouw ziet ‘in een flits’ dat beide auto’s vol staan met dozen. Dat moet wel vuurwerk zijn, concludeert ze. Op Facebook schrijft ze gedetailleerd over het ‘asogedrag’ van de jongeren in de auto’s. Met een oproep aan getuigen om de politie te bellen, zelf kon ze de kentekens niet noteren. 

Van de kaart

Het bericht gaat rond en die nacht wordt een explosief pakketje bezorgd bij de familie Bos. De buurvrouw denkt dat zíj het doelwit was, zei Jan Bos eerder al. Een wraakactie. De bom zou op het verkeerde adres zijn afgeleverd, een rijtje te ver. ,,We hebben dezelfde nacht bijelkaar gezeten, ze was aardig van de kaart’’, aldus Bos. De buren zijn zondag ‘gevlucht’. Maandag willen ze niet reageren. De buurvrouw heeft zich teruggetrokken van Facebook. Deze krant heeft het bewuste bericht overigens gelezen. 

Quote

Niet te bevatten dat iemand op het idee komt om zoiets te doen

Ineke Bakker, Burgemeester Urk
Volledig scherm
Een doos vuurwerk die zaterdagavond op straat stond op Urk. © Aangeleverde foto

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht en kan nog niets zeggen over het motief van de ‘aanslag’, zoals het op Urk wordt genoemd. ,,Het is nog te vroeg in het onderzoek’’, zegt woordvoerster Ellen de Heer. De politie is bekend met de theorie van de buren. Het is een mogelijkheid die wordt onderzocht. Volgens De Heer word t er regelmatig illegaal vuurwerk afgestoken op Urk. ,,Soms komen daar meldingen van, soms niet’’.  

Burgemeester Ineke Bakker van Urk is ‘geschokt’ door het voorval. ‘Het is voor haar, en velen met haar, niet te bevatten dat iemand überhaupt op het idee komt om zoiets te doen’, laat de gemeente weten. 

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland