Vuurwerkbom blaast voordeur woning op Urk weg

videoMet een keiharde knal is de voordeur van een hoekwoning aan de Golfoploop op Urk vannacht weggeblazen. De woning raakte daarbij zodanig beschadigd dat het pand voorlopig niet bewoonbaar zal zijn. Omwille van de veiligheid werd door netwerkbeheerder Liander de gastoevoer naar de woning afgesloten. De politie vermoedt dat er sprake is geweest van een vuurwerkbom.

De melding van de explosie was om tien over half drie vannacht. De explosie veroorzaakte een ravage, met name bij de entree van de woning. De voordeur lag in stukken verspreid voor het huis en ook een aantal dakpannen was losgekomen door de klap. Onder andere viel binnen een tussenmuur om en werd de deur naar de woonkamer uit z’n schanieren geblazen. Ook de trap raakte beschadigd. Volgens de politie raakte niemand gewond.

Niet door gas

Volgens metingen van de brandweer was de explosie niet veroorzaakt door gaslekkage. Ook werd onderzoek gedaan naar mogelijk instortingsgevaar, maar de kans daarop bleek klein. De getroffen bewoners, een gezin, zijn door bekenden opgevangen. 

De politie is op zoek naar getuigen die vannacht in de buurt van de woning mogelijk verdachte personen of voertuigen hebben gezien. ,,Ik wil benadrukken dat het niet ging om vuurwerk dat in de woning was opgeslagen”, zegt politiewoordvoerder Hilde Bakker. ,,Forensisch onderzoek moet in de loop van de dag uitwijzen wat voor een materiaal gebruikt is, maar we hebben het sterke vermoeden dat het om vuurwerk ging. Het bewijst maar weer eens hoe levensgevaarlijk vuurwerk is”.

Aanslag?

Buurtbewoners spreken van een ‘aanslag op het gezin’. ,,Zover zijn wij niet. Dat is geen woord dat ik in de mond wil nemen, maar gezien de beelden kan ik me voorstellen dat de buurt het zo ervaart. Er is nog niet te zeggen waarom het explosief hier is geplaatst. Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Het was in ieder geval een ontzettend gevaarlijke situatie en dit is geen ‘geintje’. We vatten dit niet licht op”.

Volledig scherm
Agenten inspecteren de woning waar de voordeur van verdwenen is. © GinoPress
  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland