Volledig scherm
Foto ter illustratie. Vuurwerk. © Shutterstock

Meldpunt voor wie géén vuurwerkoverlast ervaart

Er komt een meldpunt voor elke Nederlander die graag kwijt wil dat hij géén vuurwerkoverlast ervaart. Het meldpunt is een ludiek protest tegen alle mensen die willen dat vuurwerk wordt afgeschaft. ,,En om te laten zien dat veel mensen wel van vuurwerk houden’’, zegt initiatiefnemer Rob Snijders.

Liefhebber Snijders voerde al eerder actie tégen een vuurwerkverbod en richtte onlangs de Vuurwerk Federatie op. Achter die organisatie zitten diverse vuurwerkfora die het plezier van legaal consumentenvuurwerk promoten. 

Vanaf vrijdag 23 november brengen zij het meldpunt ikervaargeenoverlast.nl online, waar iedereen heel simpel kan melden dat hij of zij geen last heeft van vuurwerk. Daarna provincie, postcode en toelichting invullen en klaar. ,,Over een tijdje hebben we dan een mooie kaart en overzicht van Nederland’’, zegt Snijders. Dat iemand de ene dag geen overlast kan ervaren en de volgende dag wel, geeft niks, vindt Snijders. ,,Zo werkte het bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks ook.’’

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast stopt er dit jaar na jaren overigens mee. Op dat meldpunt kwam door de jaren heen de nodige kritiek omdat de site soms gekaapt leek door actievoerders. Dan kwam er bijvoorbeeld een hele serie meldingen binnen van een plek waar nooit vuurwerk wordt afgestoken, zoals ergens op de Afsluitdijk.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.
  2. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.