Clubwatcher Johan Inan in gesprek met PEC-trainer Stegeman
Volledig scherm
Clubwatcher Johan Inan in gesprek met PEC-trainer Stegeman © De Stentor

PEC Zwolle clubwatcher Inan: ‘Ik schrijf wekelijks over iets wat duizenden mensen heel dierbaar is.’

Johan Inan (33) is clubwatcher van PEC Zwolle bij de Stentor. Inan volgt de club op de voet. Hoe bereid hij zich eigenlijk wekelijks voor op een wedstrijd van PEC Zwolle?

Inan komt uit Enschede studeerde journalistiek in Zwolle, vanaf zijn twaalfde droomde hij er al van voetbalverslaggever te worden. In 2010 moest hij stage lopen, de keuze voor AD Sportwereld was niet zo moeilijk. ,,Dat is een mooie sportkrant, daar wilde ik wel een kijkje in de keuken nemen. En het liefst natuurlijk later werken. Ik mocht stagelopen en daarna bleef ik hangen, zoals dat zo mooi heet. Ik mocht stukjes tikken. Als een soort vliegende keep, als andere voetbalverslaggevers niet konden. Dan ging ik naar Groningen, dan weer naar de Vijverberg. Een jaar later promoveerde Zwolle naar de Eredivisie. Toen werd ik clubwatcher van PEC.”

Inan woont nog steeds in Enschede. Drie of vier keer per week maakt hij de oversteek naar Zwolle, een ritje van een uur. ,,In de auto doe ik vaak een belrondje. Even mijn contacten aflopen. Dat kan heel nuttig zijn. Ik bezoek minimaal twee trainingen per week, dat gaat dan gepaard met een dagje op de redactie, waar ik mijn verhalen uitwerk.”

Trainingen

Tijdens trainingen observeert Inan vooral. Hoe is de ambiance in de groep? Waar wordt op getraind? Is dat tijdens wedstrijden terug te zien? Kunnen de jonkies die meedoen aanhaken? Tussen welke spelers klikt het, of juist niet? ,,Je maakt een praatje met andere toeschouwers. Zo zie en hoor je altijd wel wat. Dat zet je vaak niet meteen om in een verhaal, maar hou je in je hoofd als achtergrond. Als Vito van Crooij er verbaal van langs krijgt, pak je niet meteen uit. Dat gebeurt elke training wel eens. Als hij een week later verrassend reserve is, neem je de tirade wel mee en vraag je de coach er ook naar. Iets wat echt bijzonder is, laat je niet liggen en probeer je zelfs op video te vangen. We halen veel berichten uit de absenties op trainingen. Een speler kan geblesseerd geraakt zijn, of - in juli of augustus - plots akkoord zijn met een nieuwe club en daarom op het trainingsveld ontbreken.”

Naast trainingen is Inan bij trainingskampen en alle uit- en thuiswedstrijden. Waar PEC gaat, gaat de clubwatcher. ,,In de afgelopen 2,5 jaar heb ik denk ik één eredivisiewedstrijd van PEC gemist. Maar ik ben ook niet het type dat er áltijd is. Dat vinden spelers vaak ook niet prettig. Daarin moet je een goede balans vinden.”

Wedstrijden

Extra voorbereiden op de wedstrijd in het weekend is meestal niet meer nodig. De voorbereiding vindt in principe de hele week ervoor plaats. ,,Je bezoekt trainingen, spreekt mensen, bent goed op de hoogte van de afwegingen van een trainer. Clubwatchers brengen elke vrijdag een bezoek aan de (voor)laatste training in aanloop naar een wedstrijd. Al een aantal jaren is het gebruikelijk dat elke club een persmoment inlast om met de hoofdtrainer en een speler vooruit te blikken op de wedstrijd die komen gaat. John van ‘t Schip hield het dan vrij zakelijk en gaf zijn opstelling ook zelden prijs. John Stegeman is heel open. Sinds zijn komst vindt het persmoment ook plenair en informeel achter een tafel plaats. Dan heb je het over van alles en nog wat en is hij ook vrij open over de ontwikkelingen binnen zijn selectie. Als je daar op de vrijdag bij bent, heb je al een heel aardige voorbereiding op de wedstrijd te pakken.”

Deadline

Na de wedstrijd volgt een uitgebreid wedstrijdverslag in de krant. In negen van de tien gevallen is er nauwelijks deadlinestress omdat de meeste wedstrijden op zaterdagavond (zondag is er geen krant) of zondagmiddag plaatsvinden. ,,Wel speelt PEC een handvol wedstrijden per seizoen op vrijdagavond en is er het bekertoernooi. Op die dagen komt er veel stress bij kijken omdat je vaak je verhaal af moet hebben als de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluit blaast. Op die dagen zorg je dat je van tevoren al iets in de steigers hebt staan. Wat is het verhaal van de wedstrijd? Twee ploegen in degradatienood? Trainer keert terug op het oude nest? Weet PEC nu eens de 0 te houden? Hoe kan het dat de ploeg al zeven uitduels op rij verliest? Allemaal potentiële invalshoeken. Als een speler twee keer fraai scoort, dan schrijft het verhaal zich vanzelf. Dan doe je een beroep op je parate kennis over de betreffende speler en gooi je het verhaal op hem. Soms hebben we na het laatste fluitsignaal nog een half uur tot de deadline. Dan bespreek ik mijn verhaal met een collega. Ik blijf op de perstribune om het wedstrijdverslag af te ronden en hij rent naar de mixed-zone om wat citaten op te halen. Die speelt hij door en ik giet ze dan nog in het verhaal. Het ergste wat je kan overkomen is dat je op fluitsignaal moet verzenden, maar de wedstrijd in de slotfase nog een paar wendingen krijgt. Daarom is het bij deadlineduels veiliger om de wedstrijd te beschrijven dan te analyseren. Ik kies vaak een combinatie van beide.”

Online verschijnt meteen na de wedstrijd ook een verslag. ,,Je wil online zo compleet en snel mogelijk zijn. Dat betekent dat we tijdens wedstrijden vaak ook al een wedstrijdverslag online hebben als de spelers van het veld lopen. Die druk is echter anders. Voor online beschrijf je, kun je het kort houden en zie je ook geen witte pagina als je 5 minuten later bent.”

Johan Inan
Volledig scherm
Johan Inan © eric brinkhorst

Liveblog

Tijdens de wedstrijd moet een verslaggever trouwens meer doen dan alleen werken aan zijn wedstrijdverslag. De Stentor heeft ook een liveblog op de website, dat bijgehouden moet worden. ,,Het liveblog tuigen wij ver voor de wedstrijd al op. Dan gooien we daar vast de voorbeschouwingen en paar bijzondere statistieken in. Wat we vervolgens doen, is alle ontwikkelingen rond de wedstrijd in een livescherm gieten en die steeds verversen voor de lezer/supporter. Zo delen we de opstellingen, foto’s, statistieken, sfeerimpressies en het wedstrijdverloop. Je probeert de afwezigen alsnog bij de wedstrijd te laten zijn. We proberen dat nu verder uit te diepen en te kijken hoe we ons hierin verder kunnen onderscheiden. Het aanbod op social media en internet om wedstrijden te volgen is gigantisch. Je hebt de clubs zelf die actief zijn, landelijke media, dus moet je proberen iets extra’s te bieden. Onze app van Goal Alert (waarmee je doelpunten snel te zien krijgt) is daar een voorbeeld van. Ook is het mogelijk alle samenvattingen op onze site te zien.”

Social media

Naast schrijven, de voornaamste passie van Inan, wordt video en social media steeds belangrijker voor een moderne voetbalverslaggever. ,,Je speelt daarmee ook in op de nieuwe generatie, die minder van het lezen is maar liever korte filmpjes tot zich neemt. Bij elk groot verhaal dat ik maak probeer ik een complementaire video te maken. Daarin varieer ik, net als in de vorm van mijn verhalen. De ene keer acht je het verstandig om zelf wat te zeggen, de andere keer laat je de speler aan het woord. We krijgen ook cursussen, bijvoorbeeld hoe je met je smartphone het best een video kunt maken. Welke shots je daarbij dient aan te leveren. Ik keek er aanvankelijk wel tegenop, omdat ik vanuit passie voor schrijven de journalistiek in wilde, maar inmiddels ben ik wel om. Je gaat er een uitdaging in zien om dingen goed en duidelijk in beeld te krijgen. We hebben editors tot onze beschikking waarmee je gelikte en complementaire filmpjes aan achtergrondverhalen of interviews kunt toevoegen.”

Johan Inan maakt ook de videorubriek Stiften.
Volledig scherm
Johan Inan maakt ook de videorubriek Stiften. © Videostill

Randzaken

De keuze en de verleiding om ‘randzaken’ te beschrijven wordt met de opkomst van social media steeds groter. ,,Maar ik beperk me zoveel mogelijk tot het voetbal. Tenzij spelers of stafleden iets doen waarmee ze hun voorbeeldfunctie te grabbel gooien. Dan aarzel ik ook niet. Bij ethische kwesties ga je in conclaaf met de sportcollega’s en/of leidinggevenden. Of een speler in een Ford Focus of Porsche Panamera rijdt, boeit mij eerlijk gezegd niet zo. Ze hebben vrijwel allemaal hun accounts op social media. Als daar leuke dingen voorbij komen, bundelen we die in onze socials, een rubriek waarin we bijvoorbeeld leuke activiteiten of relatiedingen van bekenden uit de regio bundelen. Maar goed, dan begeven we ons dus ook al niet echt meer op het voetbalterrein en heb ik er ook nauwelijks nog invloed op. Je tipt elkaar wel eens. Prima, zo lang ik maar niet in de struiken van hun achtertuin hoef te hangen.”

Vijand

Reden om binnenkort iets anders te gaan doen, ziet Inan niet. Inmiddels kan hij goed omgaan met de verantwoordelijkheid die zijn werk met zich meebrengt. ,,Je schrijft toch over iets wat duizenden mensen heel dierbaar is. Ik zeg altijd, ik ben niet jullie vriend, maar zeker ook niet de vijand. Ik hou de club een spiegel voor. De voorzitter heeft wel eens gezegd dat de club de vruchten plukt van kritische verslaggeving. Dat is mooi om te horen.”

,,Ik heb een mooi beroep”, zegt Inan concluderend. ,,Mijn hart ligt bij de sport. Ik zie mezelf niet zomaar iets anders doen. Al kan ik soms wel jaloers zijn op vrienden die bijvoorbeeld ambtenaar zijn. Die zijn om 17:00 uur klaar. En in het weekend vrij. Mijn telefoon staat altijd aan. Maar waar hebben we het over? Ik mag 50 wedstrijden per jaar bezoeken, met de groten der voetbalwereld verkeren. Ik prijs mijzelf gelukkig. Er zijn mindere banen.”

 1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
  Achter de Schermen

  Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

  In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.
 2. De redactie en het coronavirus
  Achter de Schermen

  De redactie en het coronavi­rus

  Zelden zagen en spraken we elkaar zo veel zoals nu. Het is alsof we meer oog en oor voor elkaar hebben dan voorheen. En toch is er ook meer dan ooit afstand. Fysiek dan, wel te verstaan. Minimaal 1,5 meter op de redactie, maximaal een digi-seconde via het mobiele netwerk. Het is een nieuwe wereld waarin we terecht zijn gekomen, u en wij. Een wereld waarin het levensbedreigende coronavirus rondwaart, een virus dat momenteel ons leven beheerst en ons sociale en werkleven verstoort. We willen het niet, maar het is een gegeven.
 3. Voetbalverslaggever Dennis Arentsen: ‘Van dit doelpunt gaat mijn hart sneller kloppen’
  Over ons

  Voetbalver­slag­ge­ver Dennis Arentsen: ‘Van dit doelpunt gaat mijn hart sneller kloppen’

  Met zijn vader ging hij vaak naar De Adelaarshorst voor wedstrijden van Go Ahead Eagles. En omdat in zijn jeugd iedereen voor Ajax was, klopte zijn hart – tegendraads als hij is – voor Feyenoord. Toch is het de pure liefhebber die spreekt als we aan voetbalverslaggever Dennis Arentsen vragen wat zijn favoriete doelpunt allertijden is. ,,De omhaal van Marco van Basten in de wedstrijd FC Den Bosch – Ajax op 9 november 1986.”