Volledig scherm
Henk Vader, al 25 jaar bestuurslid van de NSSV, de Nederlandse schaats supporters vereniging. In Inzell tijdens het WK afstanden. © Walter van Zoeren

Hoog reüniegehalte bij jubilerende schaats supportersvereniging

Honderden schaatssupporters zijn in Inzell - waarvan veel uit Oost-Nederland - en een groot deel van die Nederlanders komt via de Nederlandse Schaats Supporters Vereniging (NSSV), dat dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. ,,Het heeft een hoof reüniegehalte bij die buitenlandse reizen”, zegt Henk Vader, al 25 jaar bestuurslid.

,,Ik ben er vanaf de oprichting in 1994 al bij”, zegt Vader. ,,Destijds zijn we begonnen uit onvrede over het beperkte aantal kaarten dat we voor Heerenveen konden krijgen als supporters. We gingen heel de wereld over, konden op de grote toernooien terecht, maar in Thialf grepen we vaak naast de toegangsbewijzen. Daarom zijn we zelf een soort van ticketbureau geworden. We kopen in vroegtijdig stadium kaarten in, die we dan weer doorverkopen aan onze leden. En leden kunnen inschrijven voor buitenlandse reizen, nieuws lezen op onze site en we hebben een jaarlijkse reünie.”

Volledig scherm
De leden van de NSSV die mee zij gegaan in Inzell gingen graag met elkaar op de foto. © Walter van Zoeren

Reünie

Het woord reünie valt. ,,De mensen van onze vereniging die nu hier in Inzell zijn kennen elkaar allemaal. We komen elkaar overal tegen. De sfeer is ook erg goed. Maar verwacht geen uitbundige zaken van ons hoor. Sommigen zullen wel oranje verkleed zijn, maar de meerderheid niet. De meeste leden zijn ook al wel op leeftijd en een lange tijd al lid.”

En toch groeit de vereniging, zegt Vader. ,,We zijn de afgelopen jaren met 50-60 mensen gegroeid naar een totaal van 550 mensen. En natuurlijk vallen er mensen weg op deze leeftijd, dus is de groei eigenlijk groter. Maar geen heel jonge mensen, die komen niet naar ons. We hebben wel eens gedacht om daar aan te werken, maar dat heeft geen zin. Die hebben andere interesses.”

Volledig scherm
De leden van de NSSV in Inzell voor de Max Aicher Arena. © Walter van Zoeren

Dak

In Inzell heeft de NSSV een eigen plek in de restauranttent tegenover de Max Aicher Arena. ,,Daar kunnen we altijd terecht. We hebben vroeger zelfs een heel eigen tent gehad, maar dat was nog in de tijd dat het stadion in Inzell nog niet overdekt was. Dan konden leden de warmte opzoeken voor en na de wedstrijden. dat is nu door het dak op stadion niet meer nodig.”

Vader hoeft in Inzell geen functie te bekleden. ,,Nee joh, ik ben hier zelf ook als supporter. Ik ben al gek van schaatsen sinds 1961 toen ik voor het eerst naar een internationale wedstrijd ging. Zag in een advertentie in de krant staan voor een schaatsreis naar Göteborg. Ik ben gegaan en heb Henk van de Grift wereldkampioen allround zien worden. Sindsdien ben ik verkocht.”