Kramer ziet Roest als topfavoriet voor tien kilometer

Voorbeschouwing Dag 3Er is één favoriet voor Sven Kramer op de tien kilometer vandaag, maar dat is persoonlijk en niet gebaseerd op kansberekeningen. Als het aan Kramer ligt, wint Patrick Roest, zijn ploeggenoot.

Volledig scherm
Patrick Roest en Sven Kramer flankeren Sverre Lunde Pedersen op het podium na de 5000 meter. Hoe gaat het vandaag bij de tien kilometer? © EPA

Door Lisette van der Geest

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de strijd om het goud tussen Roest en Jorrit Bergsma, de andere Nederlander aan de start. Het voordeel voor de jongste van de twee: hij start in de laatste rit, en kan dus rekening houden met het schema van Bergsma, die in rit vier in actie komt.

Maar de derde dag op de WK afstanden in Inzell begint vandaag niet met de langste afstand, maar om 13.15 uur met de 5000 meter voor de vrouwen. Voor Nederland aan de start: Carien Kleibeuker – zij rijdt vandaag haar laatste WK, de 40-jarige schaatsster beëindigt na dit seizoen haar schaatscarrière – en Esmee Visser, de regerend olympisch kampioene. Zij behoren ook direct tot de favorieten voor de medailles. Maar daarbij moet ook rekening gehouden worden met een Tsjechische oudgediende.

Want Martina Sábliková liet donderdag op de 3000 meter al zien in vorm te zijn. En voor de winnares van het goud op die afstand geldt: hoe langer de afstand des te beter.

Nuis

Na de vrouwen en vóór de tien kilometer van de mannen komen eerst de sprinters nog aan bod. Met Kjeld Nuis, Thomas Krol en Kai Verbij voor Nederland – in omgekeerde volgorde stonden deze namen een week geleden nog op de uitslagenlijst van de 1000 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Hamar.

Volledig scherm
© BSR Agency

Verbij was daar tevreden over zijn optreden, maar zei ook direct dat het niet om de overwinning daar ging, maar om die van deze week. Nuis baalde. Gebruikte een scheldwoord van drie letters en verklaarde later dat zijn derde plek een goede ‘schop onder zijn kont’ was. Hij is in vorm, zegt hij. Eerder deze week vertelde hij in Beieren dat hij steeds weer merkt dat ‘het vanzelf gaat’. ,,Je trekt ze (zijn schaatsen, red.) aan en elke dag wordt dat op het ijs weer bevestigd.”

Op de 1000 meter bij de vrouwen kwam vanmorgen een wisseling door uit het Nederlandse. Ireen Wüst spaart zich voor de 1500 meter van morgen – ze schaatste gisteren en eergisteren al een ploegenachtervolging en een 3000 meter. Sanneke de Neeling neemt haar plaats in. De andere Nederlandse deelneemsters zijn Antoinette de Jong en Jutta Leerdam. De grote kanshebbers voor de titel komen echter uit het buitenland. Uit Amerika, Rusland, Japan en Oostenrijk. Met Vanessa Herzog na haar verrassende winst op de 500 meter gisteren, als grootste favoriet.

Volledig scherm
Jutta Leerdam. © BSR Agency