Volledig scherm
Irene Schouten. © ANP

Spetterende slotdag WK afstanden met massastart en 1500 meter

De slotdag van de WK afstanden is een overzichtelijke dag op papier: de vrouwen en de mannen rijden een 1500 meter en er is een massastart – waardoor het ook direct gedaan is met het overzicht. Want op de massastart op de WK zijn tussensprints, maar voor de eindzege is het simpel: degene die aan het einde als eerst over de finish gaat, is de winnaar.

Door Lisette van der Geest

Vraag Jillert Anema, coach van Irene Schouten, Nederlands succesvolste massasprinter bij de vrouwen, naar het nut van die tussensprints en hij haalt zijn schouders op. Vervolgens zegt hij: ,,Maar dat verdwijnt nog wel in de toekomst.” Sterker nog, Anema denkt dat alle individuele tijdritten in de toekomst uit het schaatsen verdwijnen, en dat er allerlei onderdelen komen die op de massasprint gebaseerd zijn. Schijnbaar gekscherend, al is dat bij Anema altijd de vraag: ,,Maar dan met tussendoor een stuk klunen over het middenterrein bijvoorbeeld.”

Terug naar de dag van vandaag. Schouten wordt op het slotonderdeel van de WK vergezeld door Melissa Wijfje. Bij de mannen staan Chris Huizinga en Nederlands kampioen Douwe de Vries aan de start. Gekeken naar de statistieken is vooral Schouten een kanshebster voor een medaille. Zij won vorig jaar op de Olympische Spelen het brons. De grote concurrentie komt onder anderen uit Korea, Italië, Japan, Rusland en Canada – het is op mondiaal vlak een interessant schaatsonderdeel.

Druk

Volledig scherm
Ireen Wüst © EPA

Wijfje, voor wie de wereldkampioenschappen vandaag beginnen, heeft een druk programma. Zij komt eerder al in actie op de 1500 meter en start in rit 7. De andere Nederlandse vrouwen aan de start zijn Antoinette de Jong, rit 9, en Ireen Wüst in de daaropvolgende rit. Laatstgenoemde liet gisteren de 1000 meter schieten om zich volledig te richten op de afstand van vandaag, waar ze meer kans heeft op eremetaal.

Maar misschien wel de grootste favoriet voor de zege is de Amerikaanse Brittany Bowe. Ze is in vorm en won gisteren al de 1000 meter. Een andere vrouw om in de gaten te houden is de Japanse Miho Takagi.

Bij de mannen is de grote vraag: vindt Kjeld Nuis zijn ontspanning terug, én zijn moraal nadat hij een dag eerder ‘verkrampt’ naar het brons reed? Die 1000 meter was een zware teleurstelling voor de man die een jaar geleden olympisch kampioen werd op die afstand. Hij is ook de regerend kampioen op de schaatsmijl. De Nederlandse mannen vullen de laatste drie ritten, met Thomas Krol, winnaar van het zilver gisteren, die in de tiende rit het spits afbijt tegen een van de favorieten voor de eindoverwinning: Denis Joeskov. In rit 11 rijdt Patrick Roest, in de afsluitende rit is de beurt aan Nuis.

Volledig scherm
Kjeld Nuis © ANP