Een dagje parkeren bij Isala in Zwolle is in deze regio het duurst: 8,30 euro.
Volledig scherm
Een dagje parkeren bij Isala in Zwolle is in deze regio het duurst: 8,30 euro. © Pedro Sluiter Foto

Dit ben jij kwijt aan parkeren bij jouw ziekenhuis, bezoekers en patiënten betalen zich soms blauw

kaartPatiënten en familieleden die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, worden flink op kosten gejaagd. Gemiddeld kost één dag parkeren bij Nederlandse ziekenhuizen 8,93 euro, met een uitschieter van het OLVG in Amsterdam-Oost van 48 euro. 

In deze regio is een dagje parkeren bij Isala in Zwolle het duurst: het ziekenhuis brengt daar 8,30 euro voor in rekening.  Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk hanteert het hoogste uurtarief: parkeerders betalen daar 1,80 euro per uur. Daar staat tegenover dat een dagkaart (5,50 euro) weer goedkoper is dan in de meeste andere plaatsen. 

Het Deventer Ziekenhuis heeft de laagste parkeertarieven. Parkeerders betalen daar 1,20 euro per uur en 5 euro per dag. Bij alle ziekenhuizen in deze regio, met uitzondering van het St Jansdal in Lelystad, zijn de eerste 15 of 30 minuten parkeren gratis. 

Gemiddeld kost parkeren bij een van de acht ziekenhuizen in deze regio 6,20 euro per dag en 1,53 per uur. 

Amsterdam spant de kroon

In totaal moeten bezoekers bij 93 ziekenhuislocaties en 9 poliklinieken in ons land betalen voor het stallen van hun auto. Patiënten die een volle dag in het ziekenhuis verblijven, zijn qua parkeerkosten het slechtst af in de hoofdstad. Het OLVG in Amsterdam-Oost spant de kroon, gevolgd door het OLVG-West en VUmc met 30 euro. In het Erasmus MC in Rotterdam moet 25 euro worden neergeteld.

Het OLVG prijkt ook bovenaan de top tien van duurste uurtarieven. Een uur parkeren bij de polikliniek in de Spuistraat, hartje Amsterdam, kost 7,50 euro. Ter vergelijking: gemiddeld betaalt een patiënt 1,88 voor de eerste zestig minuten.

In Nederland kan op slechts 17 ziekenhuislocaties gratis worden geparkeerd, zoals het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn, het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland en het St. Anna Ziekenhuis in Eindhoven. Ook zijn vrijwel alle poliklinieken – deze krant telde er 92 – gratis te bezoeken. Sommige ziekenhuizen bieden patiënten en bezoekers een week- of maandabonnement aan, dat aanzienlijk voordeliger is. 

Taai probleem

Seniorenorganisatie KBO-PCOB voerde afgelopen jaar al actie tegen de hoge parkeertarieven. De petitie, die door 30.000 mensen is ondertekend, heeft vooralsnog nog weinig verandering in gang gezet. Voorzitter Manon Vanderkaa: ,,Het is een taai probleem. De burger is de dupe in een situatie waarin de zorgkosten zich toch al opstapelen.”

Ziekenhuizen in de grote steden stellen dat ze hun parkeertarief niet omlaag kunnen brengen vanwege de dure grond en onderhoudskosten. Ook zou dit ongewild toeristen aantrekken die bij het ziekenhuis goedkoop parkeren en met het ov naar het centrum gaan om te winkelen.

Duizend euro per jaar

Patiënten die vaak in het ziekenhuis moeten zijn, vertellen dat ze jaarlijks soms meer dan duizend euro kwijt zijn, de rit naar het ziekenhuis meegerekend. De meeste ziekenhuizen hebben 10 tot 30 minuten gratis parkeren ingesteld. ,,Maar in die tijd kun je nog niet eens een receptje ophalen bij de apotheek”, aldus één van de gedupeerden.

Vrijdag brengt deze krant de jaarlijkse Ziekenhuistop 100. Met nieuws, interviews en (meer) opvallende cijfers.

In samenwerking met indebuurt Zwolle