Grolsch en Zwarte Cross willen vlag voor de Achterhoek

videoDe Achterhoek krijgt (opnieuw) een eigen vlag. De Zwarte Cross, Grolsch en Stichting Pak An roepen iedereen op om een ontwerp te bedenken voor een vlag voor de regio. Die moet symbool staan voor alles waar de regio voor staat en trots op is: zijn waarden, dorpen, steden, symbolen en dieren.

Twente heeft een vlag met een een steigerend wit ros. Friesland heeft de rode pompeblêden en ook Salland heeft een eigen vlag. Maar de Achterhoek? Die heeft het de afgelopen duizenden jaren zonder vlag moeten stellen. Daar moet volgens de initiatiefnemers verandering in komen. Iedereen die zich verbonden voelt met de regio, kan aan de tekentafel gaan zitten en binnen vijf weken een ontwerp aanleveren via de website achterhoeksevlag.nl

Bescheidenheid

Volledig scherm
De vlag van de Achterhoek naar ontwerp van Magda Kleinhout.

Stefan Groothuis, olympische medaillewinnaar en projectleider namens Zwarte Cross en Grolsch, vindt dat Achterhoekers best wat trotser mogen zijn op hun identiteit. „Een vlag staat onder meer voor trots en feestelijkheid. De Achterhoek is een prachtige regio die trots kan zijn op zijn vriendelijkheid, nuchterheid, innovaties en creatieve ideeën. Maar door alle bescheidenheid wordt dat niet altijd getoond.”

Dit is niet de eerste poging om tot een Achterhoekse vlag te komen. Magda Kleinhout uit Halle ontwierp er een in 2011. De creatie toont in fris blauw een los hoes, een type boerderij die vroeger veel voorkwam in de Achterhoek en waarin families en dieren samen in leefden. Hoewel het dundoek nog steeds te koop is, kreeg het ontwerp van Kleinhout weinig bijval.

Nieuwe poging

Nu is er een nieuwe poging, gesteund door de zeven Achterhoekse gemeenten, De Graafschap, stichting Achterhoek Toerisme, Achterhoek 2020 en ambassadeurs als Robert Gesink en Lonneke Sloëtjes. „Er was niets mis met het vorige initiatief, maar wij willen hier meer mensen in meenemen”, zegt Groothuis. „We zijn geen juridisch traject aangegaan om een officiële status voor de vlag te krijgen. Ik geloof dat die status vanzelf wel komt als een grote groep mensen dit initiatief omarmt. Al zijn we ons bewust dat er ook discussie over zal ontstaan.”

Trots

Veel voorwaarden aan een ontwerp zijn er niet. Het moet wel tijdloos en herkenbaar zijn. Er mogen geen berschermd beeldrechten worden gebruikt en de vlag hoeft niet reclamebureau-proof te zijn. Groothuis: „Dit is ook een uitnodiging tot een gesprek over zaken waar men trots op is in de moderne Achterhoek.”

De ontwerpen kunnen tot en met 18 juni worden aangeleverd via de website achterhoeksevlag.nl. Daarna kan er gestemd worden. De ontwerpen met de meeste publieksstemmen worden beoordeeld door een vakjury met daarin onder meer Bennie Jolink en Oude IJsselstreek-burgemeester Otwin van Dijk.

Winnende ontwerp

Het definitieve ontwerp wordt bekend gemaakt op 3 juli, negen dagen vóór de Zwarte Cross. Daarna is de vlag snel verkrijgbaar in de webshops van Grolsch en de Zwarte Cross. Op het festival zullen ook grote vlaggen met het winnende ontwerp wapperen. 

Apeldoorn