Volledig scherm
© Paul Rapp

Aanpak criminele motorbendes topprioriteit in Flevoland

De aanpak van outlaw motorclubs (OMG) is de komende drie jaar topprioriteit in de provincie Flevoland. ,,Vooral in grote steden als Lelystad, maar ook in kleinere plaatsen zijn de dubieuze motorclubs een groot probleem", benadrukt directeur Ad van Breukelen van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Midden-Nederland. 

Het Openbaar Ministerie ziet dat die leden zich vermengen met de bovenwereld door bijvoorbeeld te infiltreren in de beveiligingssector.

Het RIEC Midden-Nederland houdt zich bezig met de aanpak van zogenoemde ondermijnende criminaliteit, waarbij de onderwereld zich vermengd met de bovenwereld. De komende drie jaar is het aanpakken van criminele motorbendes één van de speerpunten. Daarnaast zet het expertisecentrum zich ook in om criminaliteit op het platteland te bestrijden.

Integraal plan

Het aanpakken van de motorclubs is onderdeel van een integraal plan om ondermijning tegen te gaan. Daarvoor krijgt Midden-Nederland, waar Flevoland onderdeel van is, negen miljoen euro. ,,Wij worden voor de aanpak van motorclubs een soort proeftuin voor de rest van Nederland”, licht Van Breukelen toe. ,,Alle verschillende afdelingen van het RIEC doen kennis op en ontwikkelen een eigen expertise. Wij kunnen die kennis over motorclubs vervolgens delen met de rest van het land.”

Strafrechtelijke vervolging

Volgens Van Breukelen is het grote probleem dat outlaw motorclubs vooral strafrechtelijk worden vervolgd. ,,Het gaat dan om individuen. Dat is niet effectief. We willen een groepsgerichte aanpak door clubs ook fiscaal en bestuursrechtelijk te vervolgen. Dat laatste is van belang, omdat we dan bijvoorbeeld vergunningen van locaties waar clubleden samenkomen kunnen intrekken. Op dat gebied kunnen we nog veel leren.”

Onrust 

Leden van outlaw motorclubs houden zich heel bewust bezig met criminele activiteiten. Bekende motorclubs die de afgelopen tijd onrust veroorzaakten in de regio waren Trailers Trash Travellers en Calow Wagoh. 

Of het juist gaat om het aanpakken van die clubs en hoeveel criminele motorbendes actief zijn in de provincie Flevoland, kan Van Breukelen niet zeggen. ,,Het is heel lastig om daar een uitspraak over te doen. Criminele motorclubs zijn niet alleen binnen de provinciegrenzen actief. Daarnaast zijn er veel afdelingen, de zogenoemde chapters, en zijn Flevolandse leden soms aangesloten bij een club die ergens anders actief is.”

Beveiliging

Ook officier van justitie Natasja Van Collenburg wil zich niet branden aan exacte aantallen motorclubs in Flevoland. ,,Ik wil benadrukken dat het een landelijk probleem is. Wel zien we dat ook in de landelijke gebieden motorclubs aanwezig zijn. Dat zie je niet gelijk terug op straat. Die leden zijn vaak al geïnfiltreerd in bijvoorbeeld de beveiliging. Daarbij werpen ze zich op als diegenen die openstaande rekeningen vereffenen.”

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland