VVD-lijstrekker Ton van Amerongen.
Volledig scherm
VVD-lijstrekker Ton van Amerongen. © Carolien Tiernego©

Alleen zetelwinst voor zittende collegepartijen in Dronten

Niet alleen in stemmen,  maar ook in zetels is de VVD de grootste partij geworden in Dronten. De liberalen bezetten 7 stoelen in de raad. Het CDA krijgt er 6, Leefbaar Dronten 4. 

Dat staat in de officiële verkiezingsuitslag die de gemeente vrijdagmorgen bekend heeft gemaakt. VVD en Leefbaar Dronten zijn de enige partijen met zetelwinst, respectievelijk 3 en 1. Het CDA verliest er 2, D66 en PvdA elk 1. Nieuwkomer Jezus Leeft heeft de kiesdrempel niet gehaald. Voor ChristenUnie (3), SP (2) en GroenLinks (2) verandert er niets. 

Op basis van deze uitslag is het aannemelijk dat VVD en Leefbaar Dronten verder regeren in Dronten. Na het opstappen van de CDA-wethouders hebben deze partijen samen met het college voortgezet. De kans bestaat dat het CDA na de bestuurscrisis voor het eerst niet in het college belandt. Met de ChristenUnie (meer stemmen, maar geen extra zetel) zouden VVD en Leefbaar ook een meerderheid hebben, al vindt ChristenUnie-lijsttrekker Jaap Oosterveld dat krap. Hij meent dat het college een bredere basis moet hebben dan 14 van de 27 zetels. 

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland