Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Ambtenaar opent per ongeluk heel fout mailtje

DRONTEN - Weer zijn hackers doorgedrongen in de computers van de gemeente Dronten. Net als vorig jaar gebeurde, kregen ze donderdag toegang via een phishingmailtje. Die werd geopend door een onwetende ambtenaar, waardoor een bak ellende werd binnengehaald

Gelukkig was de schade minder groot dan vorig jaar, zegt een woordvoerder van de gemeente. Toen kon het personeel een dag niet werken. „We waren er deze keer veel sneller bij. Het systeem is platgelegd en we hebben de data geïsoleerd.”

Gevoelige informatie
Voor zover gisteren bekend, is er geen informatie gestolen en ligt er dus geen gevoelige informatie op straat. Wel kan het zijn dat aanvragen die via de website van de gemeente zijn gedaan, niet zijn doorgekomen.

„Dit gebeurt heel veel”, zegt internetjournalist Brenno de Winter. „Het is een fout die je makkelijk maakt. Je let een fractie van een seconde niet op en je bent de klos.” Een goede beveiliging is geen garantie dat zo’n zogeheten ransomware-aanval het doel mist. „Dan moet je virusscanner maar net op dat specifieke mailtje ingesteld zijn.”

De gemeente gaat maatregelen nemen na deze aanval, kondigt de woordvoerder aan. De beveiliging wordt weer aangescherpt.

Flevoland